REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarský guláš a halušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z hovězí kližky podle tradičního maďarského receptu s rajčaty a paprikou. Podávaný s moučnými haluškami.


Ingredience:
Na guláš:
500 ghovězí kližky
500 gcibule
2 kspevných masitých rajčat
1 ks zelené slovenské papriky
1 kssušené feferonky
3 lžícesádla
1 lžícemleté sladké papriky (maďarská nebo slovenská)
1 lžičkamleté pálivé papriky
vývar nebo voda na podlévání
sůl
Na halušky:
300 gpolohrubé mouky
1 lžícesádla
2 lžičkysoli
1 ksžloutku
1 ksvejce
voda dle potřeby

Postup:

1. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli a osmažíme ji až dohněda – pozor, nespálit! 2. Stáhneme z ohně, přidáme sladkou i pálivou papriku a necháme rozpustit – opět dáváme pozor, abychom ji nespálili, byla by hořká
3. Hrnec vrátíme na plamen a přidáme trošku horké vody
4. Necháme vysmahnout na tuk a tento postup ještě 2x zopakujeme
5. Nyní přidáme maso pokrájené na větší kostky (4×5 cm) – nesolíme
6. Za stálého míchání restujeme cca 8 minut, aby maso nasálo chuť a vůni papriky
7. Teď osolíme a přidáme trochu vývaru nebo vody (horké)
8. Maso musí být ponořeno ze dvou třetin
9. Přiklopíme a dusíme doměkka; čas závisí na stáří masa
10. Podle potřeby během dušení doplňujeme horkou vodou nebo vývarem
11. Rajčata nakrájíme na plátky a papriku na kroužky
12. Feferonku nasekáme na drobno i se zrníčky
13. Vše přidáme k masu a ještě 15 až 20 minut povaříme.

Halušky:
1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl, vejce a žloutek
2. Vody dáme tolik, abychom získali řidší těsto
3. Vše vařečkou smícháme, nevypracováváme příliš dlouho, jinak se nám těsto bude tahat
4. Halušky zaváříme (přes haluškovač) do dostatečného množství horké, osolené vody a až nám vyplavou na hladinu, vaříme 5 minut
5. Přendáme do sítky, propláchneme krátce studenou vodou a necháme okapat
6. Pak přendáme do mísy, přidáme lžíci sádla a promícháme.

Doporučení:

Nepoužívejte tlakový hrnec. Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v pomalém dušení. Cibule se postará o zahuštění. Guláš podle chuti dosolíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy