REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarský guláš a halušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z hovězí kližky podle tradičního maďarského receptu s rajčaty a paprikou. Podávaný s moučnými haluškami.


Ingredience:
Na guláš:
500 ghovězí kližky
500 gcibule
2 kspevných masitých rajčat
1 ks zelené slovenské papriky
1 kssušené feferonky
3 lžícesádla
1 lžícemleté sladké papriky (maďarská nebo slovenská)
1 lžičkamleté pálivé papriky
vývar nebo voda na podlévání
sůl
Na halušky:
300 gpolohrubé mouky
1 lžícesádla
2 lžičkysoli
1 ksžloutku
1 ksvejce
voda dle potřeby

Postup:

1. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli a osmažíme ji až dohněda – pozor, nespálit! 2. Stáhneme z ohně, přidáme sladkou i pálivou papriku a necháme rozpustit – opět dáváme pozor, abychom ji nespálili, byla by hořká
3. Hrnec vrátíme na plamen a přidáme trošku horké vody
4. Necháme vysmahnout na tuk a tento postup ještě 2x zopakujeme
5. Nyní přidáme maso pokrájené na větší kostky (4×5 cm) – nesolíme
6. Za stálého míchání restujeme cca 8 minut, aby maso nasálo chuť a vůni papriky
7. Teď osolíme a přidáme trochu vývaru nebo vody (horké)
8. Maso musí být ponořeno ze dvou třetin
9. Přiklopíme a dusíme doměkka; čas závisí na stáří masa
10. Podle potřeby během dušení doplňujeme horkou vodou nebo vývarem
11. Rajčata nakrájíme na plátky a papriku na kroužky
12. Feferonku nasekáme na drobno i se zrníčky
13. Vše přidáme k masu a ještě 15 až 20 minut povaříme.

Halušky:
1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl, vejce a žloutek
2. Vody dáme tolik, abychom získali řidší těsto
3. Vše vařečkou smícháme, nevypracováváme příliš dlouho, jinak se nám těsto bude tahat
4. Halušky zaváříme (přes haluškovač) do dostatečného množství horké, osolené vody a až nám vyplavou na hladinu, vaříme 5 minut
5. Přendáme do sítky, propláchneme krátce studenou vodou a necháme okapat
6. Pak přendáme do mísy, přidáme lžíci sádla a promícháme.

Doporučení:

Nepoužívejte tlakový hrnec. Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v pomalém dušení. Cibule se postará o zahuštění. Guláš podle chuti dosolíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy