REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarský guláš a halušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z hovězí kližky podle tradičního maďarského receptu s rajčaty a paprikou. Podávaný s moučnými haluškami.


Ingredience:
Na guláš:
500 ghovězí kližky
500 gcibule
2 kspevných masitých rajčat
1 ks zelené slovenské papriky
1 kssušené feferonky
3 lžícesádla
1 lžícemleté sladké papriky (maďarská nebo slovenská)
1 lžičkamleté pálivé papriky
vývar nebo voda na podlévání
sůl
Na halušky:
300 gpolohrubé mouky
1 lžícesádla
2 lžičkysoli
1 ksžloutku
1 ksvejce
voda dle potřeby

Postup:

1. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli a osmažíme ji až dohněda – pozor, nespálit! 2. Stáhneme z ohně, přidáme sladkou i pálivou papriku a necháme rozpustit – opět dáváme pozor, abychom ji nespálili, byla by hořká
3. Hrnec vrátíme na plamen a přidáme trošku horké vody
4. Necháme vysmahnout na tuk a tento postup ještě 2x zopakujeme
5. Nyní přidáme maso pokrájené na větší kostky (4×5 cm) – nesolíme
6. Za stálého míchání restujeme cca 8 minut, aby maso nasálo chuť a vůni papriky
7. Teď osolíme a přidáme trochu vývaru nebo vody (horké)
8. Maso musí být ponořeno ze dvou třetin
9. Přiklopíme a dusíme doměkka; čas závisí na stáří masa
10. Podle potřeby během dušení doplňujeme horkou vodou nebo vývarem
11. Rajčata nakrájíme na plátky a papriku na kroužky
12. Feferonku nasekáme na drobno i se zrníčky
13. Vše přidáme k masu a ještě 15 až 20 minut povaříme.

Halušky:
1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl, vejce a žloutek
2. Vody dáme tolik, abychom získali řidší těsto
3. Vše vařečkou smícháme, nevypracováváme příliš dlouho, jinak se nám těsto bude tahat
4. Halušky zaváříme (přes haluškovač) do dostatečného množství horké, osolené vody a až nám vyplavou na hladinu, vaříme 5 minut
5. Přendáme do sítky, propláchneme krátce studenou vodou a necháme okapat
6. Pak přendáme do mísy, přidáme lžíci sádla a promícháme.

Doporučení:

Nepoužívejte tlakový hrnec. Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v pomalém dušení. Cibule se postará o zahuštění. Guláš podle chuti dosolíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy