Jedna z variant dobře vyuzených klobásek. Tyto jsou kromě jiného z hovězího předního bez loje a blan, vepřového boku bez kůže, česneku, vody, cibule a koření.
Ingredience:
Rozpis na 10 kg klobás: | |
7 kg | vepřového boku bez kůže |
2,5 kg | hovězího předního bez loje a blan |
200 g | cibule |
200 g | soli |
100 g | utřeného česneku |
50 g | červené papriky |
50 g | pepře |
30 g | drceného kmínu |
10 g | strouhaného muškátového oříšku |
0,5 l | vody |
vepřová střeva |
Postup:
1. Hovězí maso umeleme na mlýnku, do takto připravené spojky vmícháme na kostičky nakrájený bok, kostky o hraně 1-1,5 cm, pak přidáme všechno koření, rozetřený česnek, nastrouhanou cibuli, vodu a důkladně rozmícháme, uložíme na 24 hodin do chladu aby se směs rozležela
2. Plníme do střev, přetočíme, klobásy zavážeme, (nožičky děláme o délce 20 cm)
3. Naplněné klobásy pověsíme do vyhřáté udírny a udíme do zlatohnědé barvy 2 hodiny při 75 °C
4. Vyuzené a prochladlé klobásy povaříme 20 min při teplotě 70 °C
5. Druhý den vychladlé klobásy doudíme 1 hodinu při 80 °C.
Autor receptu: Dalibor Marounek