REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Limetkové krémové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchané řezy s lehounkým piškotem, svěžím limetkovým krémem z mascarpone a ovocnem ochucenou želatinou.


Ingredience:
Těsto:
160 ghladké mouky
150 gcukru krupice
4 lžícehorké vody
2 lžičkyprášku do pečiva
4 ksžloutků
4 ksbílků
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky
špetička soli
Krém:
400 gzakysané smetany
180 gmascarpone či tvarohu)
1,5 dlvody
3 ksvanilkového pudinku
650 mlmléka
8 lžiccukru
šťáva z 1 limetky
Vrchní část:
1 kslimetky - bio nebo řádně vydrhnuté
4 lžícecukru
1,5 dlvody

Postup:

1. Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, postupně k nim přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a limetkovou kůrou
2. Nakonec opatrně vmícháme tuhý ušlehaný sníh z bílků a hmotu rozetřeme na pečicí papír
3. Pečeme v troubě na 160 °C cc 15 minut – dokud povrch nezrůžoví
4. Vanilkové pudinky smícháme s 1/
3 mléka a cukrem a vlijeme do horkého zbytku mléka
5. Vaříme do zhoustnutí, pak nahoře posypeme moučkovým cukrem, aby nevznikl škraloup
6. Po vychlazení do pudinku vešleháme kysanou smetanu, limetkovou šťávu, změklé máslo, pomazánkové máslo a případně podle chuti dosladíme
8. Pokud je krém moc hustý, přidáme do něj ještě zakysanou smetanu (nebo máslo)
9. Ze 4 lžic cukru a 1,5 dl vody svaříme hustší sirup a tři minuty v něm povaříme limetku – tu předem nakrájíme na co nejtenčí plátky i s kůrou
10. Na vychladlý piškotový plát rozetřeme pudinkový krém a vršek poklademe plátky povařených limetek
11. Přes noc vychladíme.

Doporučení:

Kdo chce, můžeme ještě zalít želatinou ochucenou citronovou nebo limetkovou šťávou a cukrem.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy