REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní ovocný dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotový korpus obložený ovocem, politý polevou, ozdobený ztuhlou šlehačkou.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
100 gmásle nebo rostlinného tuku
100 gcukru
50 gmandlových lupínků
50 gmléčné čokolády
2 lžičkyprášku do pečiva
1 lžičkunastrouhané citrónové kůry
2 ksvejce
tuk na vymazání formy
špetka soli
Na náplň:
425 mlkompotových broskví
250 gtřešní
100 gsmetany ke šlehání
1 sáčekvanilkového cukru
1 sáčekčiré dortové polevy
2 lžícecukru
3 kskiwi
Ještě potřebujeme:
dotrová forma o průměru cca 30 cm
cukrářský sáček s hvězdičkovým nástavcem

Postup:

1. Nejprve si připravíme dortový korpus; tuk, cukr a sůl ušleháme do pěny, vmícháme vejce jedno po druhém, pak i citrónovou kůru a mouku s práškem do pečiva
2. Dno dortové formy o průměru asi 30 cm vymastíme tukem a zasypeme mandlovými lupínky, naplníme těstem a povrch uhladíme
3. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme korpus asi 60 minut, upečený vyklopíme z formy a necháme vychladit
4. Čokoládu roztavíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, polevou korpus potřeme a necháme ztuhnout
5. Z broskví necháme okapat šťávu, kterou zachytíme do nádoby, broskve nakrájíme podélně
6. Oprané třešně necháme okapat a pak je vypeckujeme, kiwi oloupeme a pokrájíme na plátky
7. Připravený dortový korpus úhledně obložíme ovocem
8. V hrnci smícháme polevu s cukrem a 1/
4 l broskvové šťávy a za stálého míchání povaříme, hotovou polevu rozprostřeme na ovoce a necháme ztuhnout
9. Ze smetany a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku (můžeme použít i ztužovač do šlehaček), naplníme jí cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme, dle fantazie, šlehačkovými pusinkami a vlnkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy