REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní ovocný dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotový korpus obložený ovocem, politý polevou, ozdobený ztuhlou šlehačkou.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
100 gmásle nebo rostlinného tuku
100 gcukru
50 gmandlových lupínků
50 gmléčné čokolády
2 lžičkyprášku do pečiva
1 lžičkunastrouhané citrónové kůry
2 ksvejce
tuk na vymazání formy
špetka soli
Na náplň:
425 mlkompotových broskví
250 gtřešní
100 gsmetany ke šlehání
1 sáčekvanilkového cukru
1 sáčekčiré dortové polevy
2 lžícecukru
3 kskiwi
Ještě potřebujeme:
dotrová forma o průměru cca 30 cm
cukrářský sáček s hvězdičkovým nástavcem

Postup:

1. Nejprve si připravíme dortový korpus; tuk, cukr a sůl ušleháme do pěny, vmícháme vejce jedno po druhém, pak i citrónovou kůru a mouku s práškem do pečiva
2. Dno dortové formy o průměru asi 30 cm vymastíme tukem a zasypeme mandlovými lupínky, naplníme těstem a povrch uhladíme
3. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme korpus asi 60 minut, upečený vyklopíme z formy a necháme vychladit
4. Čokoládu roztavíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, polevou korpus potřeme a necháme ztuhnout
5. Z broskví necháme okapat šťávu, kterou zachytíme do nádoby, broskve nakrájíme podélně
6. Oprané třešně necháme okapat a pak je vypeckujeme, kiwi oloupeme a pokrájíme na plátky
7. Připravený dortový korpus úhledně obložíme ovocem
8. V hrnci smícháme polevu s cukrem a 1/
4 l broskvové šťávy a za stálého míchání povaříme, hotovou polevu rozprostřeme na ovoce a necháme ztuhnout
9. Ze smetany a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku (můžeme použít i ztužovač do šlehaček), naplníme jí cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme, dle fantazie, šlehačkovými pusinkami a vlnkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy