Jste pozvaní na zahradní party a přemýšlíte, co přinést? Pečení makového dortu s ovocem vám zabere i s přípravou necelou hodinu. Chválu na adresu kuchařky budete poslouchat ale celý den. Ovoce na povrchu navíc dodá dortu punc originality, stejně jako mák uvnitř dortu.
Ingredience:
Na korpus: | |
100 g | mletého máku, může být i celý nebo na půl |
80 g | krupicového cukru |
60 g | hladké mouky |
3 lžíce | oleje |
3 ks | vejce |
Krém: | |
500 ml | šlehačky ke šlehání 30 % |
3 velké polévkové lžíce | cukru moučka |
1 balení | mascarpone |
(mák) | |
Ostatní: | |
ovoce na ozdobu |
Postup:
- Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh. Poté do něj pomalu zašlehejte cukr, žloutky a olej.
- Do hotové směsi vařečkou vmíchejte prosátou mouku a mák, po menších částech.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm a pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30 minut.
- Mezi tím, co bude korpus chladnout, připravte krém; ve větší míse smíchejte šlehačku, cukr, mascarpone a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém.
- Krém naneste na vychladlý korpus. Ozdobte sezonním ovocem a podávejte.
Semínka celého máku můžete opatrně zamíchat i do hotového krému. Budou pak jemně křupat v puse.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Poznámka:Recept k článku: Léto voní po máku
Zdroj: www.nasmodrymak.cz