Inspirujte se tímto receptem a upečte doma sladký koláč plný ovoce. Koláč upečený podle tohoto receptu je vláčný, jedinečný, skvělý je hlavně pěkně vychlazený z lednice. Recept od Labety.
Ingredience:
300 g | zralého letního ovoce – např. sladkých borůvek (může být i mražené) |
150 g | rozpuštěného másla |
110 g | hladké špaldové mouky |
70 g | bílého jogurtu (nebo zakysané smetany/ tvarohu/ creme fraiche) |
60 g | kokosové mouky |
30 g | mandlové mouky |
30 g | džemu dle chuti |
20 g | kvalitního třtinového cukru |
2 ks | vejce od šťastných slepiček |
1 čajové lžičky | Kypřicího prášku do pečiva Labeta |
keramická forma na koláč (průměr 24 cm) |
Postup:
- Troubu dejte předehřát na 170 °C.
- Ve velké hluboké míse smíchejte suché složky – ořechové i klasické mouky v celkové hmotnosti 200 g (podle přesného složení se muže gramáž lehce lišit). Přidejte také kypřidlo a cukr. Rozpusťte v rendlíku máslo ať je vlažné. Doprostřed mísy vklepněte vejce, přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, jogurt a umíchejte hladké těsto, chcete konzistenci nelepivého ne úplně tekutého skupenství tak, aby se dal prsty vytvarovat okraj v koláčové formě.
- Vymažte a vysypte keramickou formu na koláč (průměr 24 cm).
- Vyklopte těsto a prsty rovnoměrně vtlačte do formy, rovnou plochu pomažte džemem. Zasypte ovocem do roviny a dejte péct, můžete navíc zdobit plátky mandlí.
- Pečte 40 minut, pak zkontrolujte, že je střed propečený a vyjměte. Pokud jste použili mražené ovoce, bude teď částečně tekuté ale to nevadí, po vychladnutí směs ztuhne). Koláč je vláčný, jedinečný je skvělý vychlazený z lednice.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani.