REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehounké piškotové řezy s ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert, úžasně nadýchaný piškotek, velmi jemný, doplněný o tvarohový krém a kompotované ovoce, servírovaný nařezaný na jednotlivé řezy hojně pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
150 gpráškového cukru
90 gpolohrubé mouky
90 gsolamylu
1 balíčekvanilkového cukru
1 balíčekkypřicí prášek do pečiva
4 lžícevlažné vody
4 ksvejce
Na náplň:
500 gpolotučného tvarohu
250 gsmetana ke šlehání 40 %
250 gzakysané smetany
230 gkompotovaných mandarinek (já přidala ještě broskve)
150 gpráškového cukru
1 balíčekželatinového ztužovače za sudena (Dr. Oetker)
1 balíčekvanilkového cukru
100 mlšťávy z kompotu
2 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 (nejlépe chemicky neošetřeného) citronu

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s vodou elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do pěny, šleháme cca 1 minutku, pak přisypeme cukry a vyšleháme ho husté, lesklé pěny .. cca 2 minutky
2. Mouku, solamyl a prášek do pečiva přesijeme přes sítko a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou
3. Plech vystříkáme olejem ve spreji, vysteleme papírem na pečení a ten taky vysprejujeme
4. Těsto vylijeme na papír a stěrkou uhladíme
5. Dáme do trouby (horní + spodní ohřev) vyhřáté na 200 °C a pečeme dorůžova cca 15 minut, respektujeme zkušenosti a troubu, ne manžela .. i když .. toho jistě taky respektujeme :-)) 6. Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme, ten původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout
7. A připravíme si náplň; tvaroh, zakysanku, cukry, citron. kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektricky do hladké konzistence
8. Šlehačku vyšleháme dotuha
9. Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu ponecháme (neupíjet!)
10. Tuhou šlehačku opatrně zapracujeme do tvarohové hmoty a všechno opět promícháme
11. A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek, do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na sáčku
12. Ti šikovnější chladný piškot rozřežou vodorovně, já jsem nemehlo, tak jsem to prostě flákla napříč, proto to vypadá tak, že byste si mohli vyhodit sanici :-)) Ale ten piškotek je tak nadýchaný, něžný a jemný, že jsem se bála, že bych to zmatlala
13. Do krému přidáme mandarinky, případně např. ty broskve a zlehka promícháme
14. Krém natřeme na spodní plát a horním to přiklopíme, necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout
15. Pocukrujeme, uvaříme si kávičku a popřejeme si dobrou chuť.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy