REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehounké piškotové řezy s ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert, úžasně nadýchaný piškotek, velmi jemný, doplněný o tvarohový krém a kompotované ovoce, servírovaný nařezaný na jednotlivé řezy hojně pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
150 gpráškového cukru
90 gpolohrubé mouky
90 gsolamylu
1 balíčekvanilkového cukru
1 balíčekkypřicí prášek do pečiva
4 lžícevlažné vody
4 ksvejce
Na náplň:
500 gpolotučného tvarohu
250 gsmetana ke šlehání 40 %
250 gzakysané smetany
230 gkompotovaných mandarinek (já přidala ještě broskve)
150 gpráškového cukru
1 balíčekželatinového ztužovače za sudena (Dr. Oetker)
1 balíčekvanilkového cukru
100 mlšťávy z kompotu
2 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 (nejlépe chemicky neošetřeného) citronu

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s vodou elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do pěny, šleháme cca 1 minutku, pak přisypeme cukry a vyšleháme ho husté, lesklé pěny .. cca 2 minutky
2. Mouku, solamyl a prášek do pečiva přesijeme přes sítko a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou
3. Plech vystříkáme olejem ve spreji, vysteleme papírem na pečení a ten taky vysprejujeme
4. Těsto vylijeme na papír a stěrkou uhladíme
5. Dáme do trouby (horní + spodní ohřev) vyhřáté na 200 °C a pečeme dorůžova cca 15 minut, respektujeme zkušenosti a troubu, ne manžela .. i když .. toho jistě taky respektujeme :-)) 6. Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme, ten původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout
7. A připravíme si náplň; tvaroh, zakysanku, cukry, citron. kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektricky do hladké konzistence
8. Šlehačku vyšleháme dotuha
9. Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu ponecháme (neupíjet!)
10. Tuhou šlehačku opatrně zapracujeme do tvarohové hmoty a všechno opět promícháme
11. A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek, do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na sáčku
12. Ti šikovnější chladný piškot rozřežou vodorovně, já jsem nemehlo, tak jsem to prostě flákla napříč, proto to vypadá tak, že byste si mohli vyhodit sanici :-)) Ale ten piškotek je tak nadýchaný, něžný a jemný, že jsem se bála, že bych to zmatlala
13. Do krému přidáme mandarinky, případně např. ty broskve a zlehka promícháme
14. Krém natřeme na spodní plát a horním to přiklopíme, necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout
15. Pocukrujeme, uvaříme si kávičku a popřejeme si dobrou chuť.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy