REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehounké piškotové řezy s ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert, úžasně nadýchaný piškotek, velmi jemný, doplněný o tvarohový krém a kompotované ovoce, servírovaný nařezaný na jednotlivé řezy hojně pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
150 gpráškového cukru
90 gpolohrubé mouky
90 gsolamylu
1 balíčekvanilkového cukru
1 balíčekkypřicí prášek do pečiva
4 lžícevlažné vody
4 ksvejce
Na náplň:
500 gpolotučného tvarohu
250 gsmetana ke šlehání 40 %
250 gzakysané smetany
230 gkompotovaných mandarinek (já přidala ještě broskve)
150 gpráškového cukru
1 balíčekželatinového ztužovače za sudena (Dr. Oetker)
1 balíčekvanilkového cukru
100 mlšťávy z kompotu
2 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 (nejlépe chemicky neošetřeného) citronu

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s vodou elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do pěny, šleháme cca 1 minutku, pak přisypeme cukry a vyšleháme ho husté, lesklé pěny .. cca 2 minutky
2. Mouku, solamyl a prášek do pečiva přesijeme přes sítko a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou
3. Plech vystříkáme olejem ve spreji, vysteleme papírem na pečení a ten taky vysprejujeme
4. Těsto vylijeme na papír a stěrkou uhladíme
5. Dáme do trouby (horní + spodní ohřev) vyhřáté na 200 °C a pečeme dorůžova cca 15 minut, respektujeme zkušenosti a troubu, ne manžela .. i když .. toho jistě taky respektujeme :-)) 6. Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme, ten původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout
7. A připravíme si náplň; tvaroh, zakysanku, cukry, citron. kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektricky do hladké konzistence
8. Šlehačku vyšleháme dotuha
9. Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu ponecháme (neupíjet!)
10. Tuhou šlehačku opatrně zapracujeme do tvarohové hmoty a všechno opět promícháme
11. A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek, do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na sáčku
12. Ti šikovnější chladný piškot rozřežou vodorovně, já jsem nemehlo, tak jsem to prostě flákla napříč, proto to vypadá tak, že byste si mohli vyhodit sanici :-)) Ale ten piškotek je tak nadýchaný, něžný a jemný, že jsem se bála, že bych to zmatlala
13. Do krému přidáme mandarinky, případně např. ty broskve a zlehka promícháme
14. Krém natřeme na spodní plát a horním to přiklopíme, necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout
15. Pocukrujeme, uvaříme si kávičku a popřejeme si dobrou chuť.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy