Řezy z kynutého těsta, potřené smetanovým krémem, pokladené mandarinkami a posypané mandlovými plátky, pečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
50 g | cukru |
2 ks | vajec |
250 ml | mléka |
1 sáček | vanilkového cukru |
4 lžíce | oleje |
1 kostička | droždí |
špetka soli | |
tuk na vymazání | |
Na náplň: | |
1 sáček | vanilkového cukru |
4 lžíce | cukru |
500 ml | mléka |
500 g | smetany |
4 ks (po 175 g) | plechovek mandarinek |
50 ks | mandlových plátků |
Na zdobení: | |
smetana na šlehání |
Postup:
1. Do mísy prosijeme polohrubou mouku a uprostřed uděláme důlek 2. Vlažné mléko smíchané s kousky droždí, trochou mouky i cukru vlijeme do důlku v mouce a kvásek necháme asi 15 minut vzejít
3. Pak vzešlý kvásek promícháme s polohrubou moukou, přidáme zbylý cukr, sůl, vanilkový cukr, vejce, olej, vše důkladně promícháme, dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme asi na 30 minut kynout
4. Vanilkový pudink rozmícháme nejdříve v 6 lžících mléka, potom přilijeme zbytek mléka, přidáme cukr a uvaříme podle návodu na obalu, pak do hotového pudinku přimícháme smetanu
5. Kynuté těsto vyjmeme z mísy, prohněteme, necháme ještě 3 minuty odpočinout, pak ho roztáhneme namočenými prsty po celé ploše tukem vymazaného plechu a potřeme 0,5 cm vrstvičkou smetanového krému
6. Cukrářským kornoutem naplněném zbylým krémem naznačíme na vrstvě smetanového krému jednotlivé čtverečky smetanových řezů, do středu každého čtverečku dáme okapané mandarinky a celý koláč posypeme plátky mandlí
7. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut, necháme na plechu vychladnout a před podáváním rozkrájíme na jednotlivé řezy a ozdobíme šlehačkou.
Můžeme použít i jiné druhy ovoce, například kompotované meruňky, ananas, ale i čerstvé jahody, rybíz, angrešt nebo borůvky.