Těsto potřené makovou náplní, švestkovými povidly a pokladené jablky, pečené dozlatova, před dopečením potřený směsí rozpuštěného másla s medem.
Ingredience:
15 ks | středních jablek |
Na těsto: | |
375 g | hladké mouky |
175 g | másla |
75 g | moučkového cukru |
2 ks | vajec |
3 lžičky | prášku do pečiva |
1 balíček | vanilkového cukru |
Na makovou náplň: | |
625 g | mletého máku |
125 g | rozinek |
370 ml | smetany |
1 lžička | mleté skořice |
1 kapka | esence z hořkých mandlí |
2 ks | vajec |
Na náplň: | |
400 g | švestkových povidel |
Na potření: | |
3 lžíce | medu |
máslo |
Postup:
1. Do mísy dáme hladkou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce, změklé na menší kousky nakrájené máslo, promícháme a vypracujeme hladké těsto
2. Připravíme si náplň; v kastrůlku uvedeme do varu za stálého míchání mák se smetanou, skořicí, kapkou esence z hořkých mandlí a rozinek, pak směs odstavíme a po vychladnutí přidáme vejce a vše promícháme
3. Těsto rozválíme na plát, přeneseme na plech, potřeme povidly, pak naneseme makovou náplň, do ní rozložíme půlky oloupaných a odjádřených jablek, na povrchu hustě nakrojených
4. Dáme do trouby a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 45 – 50 minut, asi 10 minut před dopečením potřeme povrch jablek směsí rozpuštěného másla s medem.