REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehké piškotové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept.


Ingredience:
120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
6 ksvajec

Postup:

1. Vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta 4. Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu
5. Zlehka zamícháme prosátou mouku a nakonec přidáme zbylý sníh
6. Ihned po dokončení těsta je nutné ho dát péci !
7. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C – těsto tak pomalu nabývá a nepopraská.
8. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo.

Doporučení:

Kyprost těsta závisí na dostatečně ušlehaných žloutcích a bílcích. Sníh do žloutků jen lehce „zabalujeme“ a mouku jen zlehka vmícháme. Část mouky můžeme nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemné, „mechové“.

Poznámka:

Proměny piškotového těsta (základní recept můžeme jemně obměňovat a to tak, že suroviny přidáme s první várkou sněhu):Pomerančový piškot – do těsta přidáme nastrouhanou kůru ze dvou dobře omytých pomerančů.Kávový piškot – do těsta přidáme 1 lžíci instantní kávy rozpuštěnou v malém množství teplé vody.Ořechový piškot – třetinu nebo polovinu mouky nahradíme nastrouhanými vlašskými ořechy (mandlemi, lískovými oříšky).Čokoládový piškot – do těsta přidáme 100 g nahrubo nastrouhané čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy