Kynuté těsto tužší na buchty, záviny, různé koláče (české, vázané, moravské, kulaté, velké, chodské), martinské rohlíčky, jidáše, vdolky, zelníky …
Ingredience:
Na jednoduché těsto: | |
1 kg | polohrubé mouky nebo polovinu hladké a polovinu hrubé |
necelé 3/4 l | mléka |
100 g | tuku |
80 g | cukru |
40 g | droždí |
1-2 ks | žloutky |
1 lžička | soli |
citronová kůra | |
Na jemné těsto: | |
1 kg | polohrubé mouky nebo polovinu hladké a polovinu hrubé |
150 g | cukru |
150 g | tuku |
(100-150 g | na promaštění buchet do pekáče) |
50 g | droždí |
3-4 ks | žloutky |
více něž 1/2 l | mléka |
1 lžička | soli |
citronová kůra | |
vanilka |
Postup:
- Do mísy prosijeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání
- V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí, když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou
- Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru a nakonec sůl, vypracujeme těsto které necháme na teplém místě nejlépe pod hadrovou utěrkou nakynout
- Až hmota dvakrát nabude, použijeme těsto dále dle příslušných receptur.
Foto: Naďa Indruchová