Vepřové ledvinky, zprudka orestované a pak dopečené v troubě, zalité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
500 g | vepřových ledvinek |
125 ml | suchého bílého vína (popř. vývar) |
200 ml | smetany |
3 ks | šalotky |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | svazečků pažitky |
3 lžíce | tuku na smažení |
mletý bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ledvinky podélně rozkrojíme, žíly odstraníme, krátce opláchneme a osušíme kuchyňským papírem
2. Potom je nakrájíme napříč na tenké plátky
3. Troubu rozehřejeme na 175 °C
4. Oloupeme cibulky a nakrájíme na jemné kostičky
5. Na pánvi rozpálíme na prudkém plameni tuk a malou chvíli orestujeme všechny ledvinky 6. Poté ledvinky vyjmeme a dáme do teplé trouby dopéci cca na 35 minut
7. Z pánve slijeme téměř všechen tuk a na zbytku tuku osmahneme nakrájenou cibulku
8. Česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme k cibulce a restujeme ještě asi 2 minuty
9. Potom zalijeme bílým vínem (vývarem), necháme 3 minuty povařit, přilijeme smetanu a vaříme tak dlouho, dokud se polovina tekutiny nevypaří
10. Pažitku opereme, nasekáme nadrobno, dáme do omáčky, promícháme a přidáme ledvinky
11. Nakonec vše dochutíme mletým pepřem a solí.