Pečené (sušené) laskonky ze sněhového těsta slepené vaječným krémem a zdobené čokoládovou polevou.
Ingredience:
230 g | cukru krupice |
140 g | mletého kokosu |
110 g | bílků |
60 g | moučkového cukru |
70 ml | vody |
Vaječný krém: | |
300 g | uvařeného hustšího vanilkového pudinku |
120 g | másla |
50 g | vaječného likéru |
Na dohotovení: | |
100 g | čokoládové polevy |
Postup:
1. Bílky vyšleháme v mixéru s 1/
3 krupicového cukru do pěny, zbylé 2/
3 třetiny krupicového cukru svaříme na mírném plameni s vodou na hustý rozvar, takzvaně na nit – kapka vložená mezi prsty se musí táhnout jako nit
2. Pak cukerný rozvar nalijeme tenkým pramínkem za stálého šlehání při nízkých otáčkách do vyšlehaných bílků a dále šleháme, dokud směs nevychladne, potom zlehka vmícháme vařečkou moučkový cukr smíchaný s kokosem
3. Připravenou hmotu stejnoměrně rozetřeme přes šablonu s oválnými nebo kulatými otvory na plech vyložený pečicím papírem nebo je nastříkáme pomocí cukrářského sáčků do tvaru oválků
4. Vložíme do vyhřáté trouby na 120 °C a pečeme asi 30 minut, pak snížíme teplotu na 90 °C a sušíme ještě asi 2 hodiny, pak necháme vychladnout
5. Mezitím předem uvařený a vychladlý hustý pudink vyšleháme se změklým máslem a vaječným likérem na hladký krém, kterým naplníme cukrářský sáček a nastříkáme na polovinu vychladlých laskonek, na které přitiskneme zbylé laskonky
6. Nakonec laskonky ozdobně postříkáme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.