REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s makovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický recept našich babiček na kynutý závin plněný makovou nádivkou. Tento závin zůstává dlouho vláčný!


Ingredience:
Rozpis na 4 záviny na 2 velké pekáče:
1 kgpolohrubé mouky nebo polovinu hladké a polovinu hrubé
100 gtuku
80 gcukru
40 gdroždí
1-2 ksžloutky
necelé 3/4 lmléka
citronová kůra
lžička soli
Na makovou nádivku:
250 gmáku
100 gcukru
2 hrstkystrouhaného perníku
1/2 lmléka
citronová kůra
podle chuti i skořice, kakao, hřebíček nebo trochu zavařeniny

Postup:

1. Do mísy prosijeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání
2. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí, když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou
3. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru a nakonec sůl, vypracujeme těsto které necháme na teplém místě nejlépe pod hadrovou utěrkou nakynout
4. Až těsto dvakrát nabude, rozdělíme ho na 4 stejné díly, každý rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 8 mm silný, který potřeme makovou nádivkou, svineme ho a vložíme po délce na vymaštěný pekáč, postup opakujeme
5. Záviny potíráme tukem, necháme kynout asi 15-30 minut, pak je upečeme ve středně teplé troubě dozlatova.

Příprava makové náplně:
1. Mák jemně umeleme na makovém strojku, vsypeme do vřelého mléka a udusíme, když houstne, musíme jím často míchat, aby se nepřipálil, ještě teplý můžeme osladit krystalovým cukrem nebo částečně i medem a přidat strouhaný perník
2. Okořeníme citronovou kůrou nebo jiným oblíbeným kořením a můžeme přidat i rozinky(Chceme-li mít nádivku jemnou, raději mák utřeme; mák uvaříme v mléce a pak ho umeleme na strojku, nakonec ještě utřeme.)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy