Klasický recept našich babiček na kynutý závin plněný makovou nádivkou. Tento závin zůstává dlouho vláčný!
Ingredience:
Rozpis na 4 záviny na 2 velké pekáče: | |
1 kg | polohrubé mouky nebo polovinu hladké a polovinu hrubé |
100 g | tuku |
80 g | cukru |
40 g | droždí |
1-2 ks | žloutky |
necelé 3/4 l | mléka |
citronová kůra | |
lžička soli | |
Na makovou nádivku: | |
250 g | máku |
100 g | cukru |
2 hrstky | strouhaného perníku |
1/2 l | mléka |
citronová kůra | |
podle chuti i skořice, kakao, hřebíček nebo trochu zavařeniny |
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání
2. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí, když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou
3. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru a nakonec sůl, vypracujeme těsto které necháme na teplém místě nejlépe pod hadrovou utěrkou nakynout
4. Až těsto dvakrát nabude, rozdělíme ho na 4 stejné díly, každý rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 8 mm silný, který potřeme makovou nádivkou, svineme ho a vložíme po délce na vymaštěný pekáč, postup opakujeme
5. Záviny potíráme tukem, necháme kynout asi 15-30 minut, pak je upečeme ve středně teplé troubě dozlatova.
Příprava makové náplně:
1. Mák jemně umeleme na makovém strojku, vsypeme do vřelého mléka a udusíme, když houstne, musíme jím často míchat, aby se nepřipálil, ještě teplý můžeme osladit krystalovým cukrem nebo částečně i medem a přidat strouhaný perník
2. Okořeníme citronovou kůrou nebo jiným oblíbeným kořením a můžeme přidat i rozinky(Chceme-li mít nádivku jemnou, raději mák utřeme; mák uvaříme v mléce a pak ho umeleme na strojku, nakonec ještě utřeme.)
Kynutý závin s jablky a mákem
Kytičky z těsta na donuty s jogurtovou, borůvkovou a pudinkovou náplní