REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s jablky a mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí závin z kynutého těsta naplněný dvěma náplněmi, makovou a jablečnou. Obě nohavice pak upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
80 gcukru moučka
60 gzměklého sádla
30 gčerstvého droždí
200 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksvaječné žloutky
1 lžičkasoli
citronová kůra
na potření 1 ks vejce a trochu mléka
Na makovou náplň:
150 gmletého máku
60 gpovidel
50 gcukru
225 mlmléka
1 zarovnaná lžičkaskořice
šťáva z 1/4 citronu
Na jablečnou náplň:
400 gstrouhaných jablek
60 gmoučkového cukru
50 gmletého máku
1/4 lžičkymleté skořice
2 lžícerozpuštěného másla

Postup:
  1. Do mísy prosijeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání
  2. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí, když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou
  3. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru a nakonec sůl, vypracujeme těsto které necháme na teplém místě nejlépe pod hadrovou utěrkou nakynout
  4. Připravíme si makovou náplň; mléko přivedeme k varu, nasypeme do něj mák, zamícháme, vaříme nejméně 10 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, do hmoty zamícháme povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu, necháme vychladnout
  5. Z těsta vyválíme dva pláty, první potřeme makovou náplní a srolujeme do závinu, druhý pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem, rozložíme na ně na hrubo nastrouhaná jablka, pocukrujeme moučkovým cukrem, poprášíme mletou skořicí a stočíme také do závinu
  6. Troubu rozehřejeme na 180 °C obě nohavice potřeme ze všech stran rozšlehaným vejcem s trochou mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy