REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý závin s jablky a mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí závin z kynutého těsta naplněný dvěma náplněmi, makovou a jablečnou. Obě nohavice pak upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
80 gcukru moučka
60 gzměklého sádla
30 gčerstvého droždí
200 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksvaječné žloutky
1 lžičkasoli
citronová kůra
na potření 1 ks vejce a trochu mléka
Na makovou náplň:
150 gmletého máku
60 gpovidel
50 gcukru
225 mlmléka
1 zarovnaná lžičkaskořice
šťáva z 1/4 citronu
Na jablečnou náplň:
400 gstrouhaných jablek
60 gmoučkového cukru
50 gmletého máku
1/4 lžičkymleté skořice
2 lžícerozpuštěného másla

Postup:
  1. Do mísy prosijeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání
  2. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí, když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou
  3. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru a nakonec sůl, vypracujeme těsto které necháme na teplém místě nejlépe pod hadrovou utěrkou nakynout
  4. Připravíme si makovou náplň; mléko přivedeme k varu, nasypeme do něj mák, zamícháme, vaříme nejméně 10 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, do hmoty zamícháme povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu, necháme vychladnout
  5. Z těsta vyválíme dva pláty, první potřeme makovou náplní a srolujeme do závinu, druhý pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem, rozložíme na ně na hrubo nastrouhaná jablka, pocukrujeme moučkovým cukrem, poprášíme mletou skořicí a stočíme také do závinu
  6. Troubu rozehřejeme na 180 °C obě nohavice potřeme ze všech stran rozšlehaným vejcem s trochou mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy