Závin z kynutého těsta plněný mletým mákem a strouhanými jablky, upečený dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
50 g | moučkového cukru |
50 g | rozpuštěného másla |
20 g | droždí |
250 ml | vlažného mléka |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
kůru z 1 citronu | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
800 g | strouhaných jablek |
120 g | moučkového cukru |
100 g | mletého máku |
1/2 lžičky | mleté skořice |
4 lžíce | rozpuštěného másla |
Postup:
1. V míse vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, rozklepnutým vejcem, žloutkem, rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem, prosátou polohrubou moukou se špetkou soli a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, vše řádně prohněteme, vytvoříme pevné těsto, které dáme na teplé místo kynout (asi 30 minut)
2. Pak vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejně velké kusy, rozválíme je na obdélníkové pláty, pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem, rozložíme na ně na hrubo nastrouhaná jablka, pocukrujeme moučkovým cukrem, poprášíme mletou skořicí a stočíme do závinu
3. Záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a necháme je ještě asi 10 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme dozlatova.