REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč (bez kynutí) s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu si můžete upéci dva plechy sladké dobroty skvělé jak ke kávičce, tak k čaji. Samozřejmě lze místo jablek použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou, či jinou náplň!


Ingredience:
Rozpis na 2 plechy:
500 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
50 gsádla
42 gdroždí
250 mlmléka
2 lžíceoleje
1 lžikasoli
2 ksžloutky
1 sáčekvanilkový cukr
Na náplň:
1 kgjablek
100 grozinek (den dopředu naložených v rumu)
1 hrstnahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
1 sáčekvanilkový cukr
2 lžičkyskořice
šťáva z 1 citronu
Na drobenku:
80 gmoučkového + 1 vanilkový cukr
80 gpolohrubé mouky
80 gmásla

Postup:

1. Napřed si nachystáme jablkovou náplň; jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, ihned zakápneme citronovou šťávou, přidáme rozinky, cukr, skořici a ořechy, promícháme
2. Teď drobenku; všechny ingredience na ni promneme v prstech
3. Plechy si zlehka vymažeme tukem (sádlo, máslo Hera …) nebo vysteleme pečícím papírem
4. A teď těsto; mouku prosijeme do mísy, přidáme zbývající ingredience a vypracujeme polotuhé hladké těsto, to spravedlivě rozdělíme na dva díly, které za pomocí stěrky nebo navlhčených rukou rozetřeme do plechů
5. Poklademe jablečnou náplní a posypeme drobenkou
6. V troubě na 180 °C pečeme do zrůžovění okrajů cca 15 až 20 minut.

Doporučení:

Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou či jinou náplň.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy