REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč (bez kynutí) s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu si můžete upéci dva plechy sladké dobroty skvělé jak ke kávičce, tak k čaji. Samozřejmě lze místo jablek použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou, či jinou náplň!


Ingredience:
Rozpis na 2 plechy:
500 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
50 gsádla
42 gdroždí
250 mlmléka
2 lžíceoleje
1 lžikasoli
2 ksžloutky
1 sáčekvanilkový cukr
Na náplň:
1 kgjablek
100 grozinek (den dopředu naložených v rumu)
1 hrstnahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
1 sáčekvanilkový cukr
2 lžičkyskořice
šťáva z 1 citronu
Na drobenku:
80 gmoučkového + 1 vanilkový cukr
80 gpolohrubé mouky
80 gmásla

Postup:

1. Napřed si nachystáme jablkovou náplň; jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, ihned zakápneme citronovou šťávou, přidáme rozinky, cukr, skořici a ořechy, promícháme
2. Teď drobenku; všechny ingredience na ni promneme v prstech
3. Plechy si zlehka vymažeme tukem (sádlo, máslo Hera …) nebo vysteleme pečícím papírem
4. A teď těsto; mouku prosijeme do mísy, přidáme zbývající ingredience a vypracujeme polotuhé hladké těsto, to spravedlivě rozdělíme na dva díly, které za pomocí stěrky nebo navlhčených rukou rozetřeme do plechů
5. Poklademe jablečnou náplní a posypeme drobenkou
6. V troubě na 180 °C pečeme do zrůžovění okrajů cca 15 až 20 minut.

Doporučení:

Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou či jinou náplň.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy