Podle tohoto receptu si můžete upéci dva plechy sladké dobroty skvělé jak ke kávičce, tak k čaji. Samozřejmě lze místo jablek použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou, či jinou náplň!
Ingredience:
Rozpis na 2 plechy: | |
500 g | hladké mouky |
80 g | moučkového cukru |
50 g | másla |
50 g | sádla |
42 g | droždí |
250 ml | mléka |
2 lžíce | oleje |
1 lžika | soli |
2 ks | žloutky |
1 sáček | vanilkový cukr |
Na náplň: | |
1 kg | jablek |
100 g | rozinek (den dopředu naložených v rumu) |
1 hrst | nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů |
1 sáček | vanilkový cukr |
2 lžičky | skořice |
šťáva z 1 citronu | |
Na drobenku: | |
80 g | moučkového + 1 vanilkový cukr |
80 g | polohrubé mouky |
80 g | másla |
Postup:
1. Napřed si nachystáme jablkovou náplň; jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, ihned zakápneme citronovou šťávou, přidáme rozinky, cukr, skořici a ořechy, promícháme
2. Teď drobenku; všechny ingredience na ni promneme v prstech
3. Plechy si zlehka vymažeme tukem (sádlo, máslo Hera …) nebo vysteleme pečícím papírem
4. A teď těsto; mouku prosijeme do mísy, přidáme zbývající ingredience a vypracujeme polotuhé hladké těsto, to spravedlivě rozdělíme na dva díly, které za pomocí stěrky nebo navlhčených rukou rozetřeme do plechů
5. Poklademe jablečnou náplní a posypeme drobenkou
6. V troubě na 180 °C pečeme do zrůžovění okrajů cca 15 až 20 minut.
Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou či jinou náplň.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová