REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté těsto na pečené pokrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na kynuté těsto, které pak dále upravujeme pečením..


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
30 gdroždí
80 gpískového cukru
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
250 mlmléka
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme
6. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná
7. Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut)
8. Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby
9. Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo
10. Je-li koláč upečený, poznáme podle zlatavé barvy povrchu
11. U vyšších tvarů zjišťujeme propečení ještě píchnutím špejle nebo párátka do středu koláče
12. Upečený koláč necháme vychladnout na drátěné mřížce
13. Dáme-li ho hned na mísu, zvlhne. Koláč po vychladnutí můžeme podle chuti pocukrovat.

Doporučení:

– Kynuté těsto můžeme připravit i se sušeným droždím, přidáme ho však nejméně o polovinu více než čerstvého droždí.- Kvásek můžeme připravit i tak, že do mísy posejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, umícháme kašičku a necháme vykynout.- Při zadělávání těsta postupujeme od řidšího k hustému, nikdy ne naopak. V opačném případě se poruší soudržnost těsta a nedosáhneme potřebné kvality. Tekutinu vléváme do mouky, ne naopak.- Pokud se stane, že těsto nevykyne, připravíme nový kvásek, vpracujeme ho do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.- Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak by vyschlo, popraskalo a upečená buchta by nebyla tak chutná.- Kynutí trvá u těsta na buchty, koláče nebo koblihy 40-60 minut, u těžkých a tuhých těst počítáme s kynutím 3 i více hodin.- Moučníky z kynutého těsta vkládáme do předehřáté trouby (na menší tvary jako jsou buchty, šátečky nebo vdolky, má být teplota asi 200 °C, na vyšší moučníky – vánočky, bochánky, stačí asi 180 °C). Kdybychom moučník vložili do málo vyhřáté trouby, těsto by kynulo dál, rozbíhalo by se a ztrácelo tvar. Příliš vysoká teplota by zase vedla k vytvoření tvrdé kůrky, která by bránila správnému propékání.- Pro kynuté těsto by mělo být droždí čerstvé, se svou typickou, trochu nakyslou vůní. Do kvásku nedáváme sůl ani tuk – zabránili by množení kvasinek. Do mouky ke kvásku zásadně nepřidáváme horké mléko nebo horký tuk,kvasinky tak spaříme a těsto nevykyne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy