REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté těsto na pečené pokrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na kynuté těsto, které pak dále upravujeme pečením..


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
30 gdroždí
80 gpískového cukru
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
250 mlmléka
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme
6. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná
7. Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut)
8. Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby
9. Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo
10. Je-li koláč upečený, poznáme podle zlatavé barvy povrchu
11. U vyšších tvarů zjišťujeme propečení ještě píchnutím špejle nebo párátka do středu koláče
12. Upečený koláč necháme vychladnout na drátěné mřížce
13. Dáme-li ho hned na mísu, zvlhne. Koláč po vychladnutí můžeme podle chuti pocukrovat.

Doporučení:

– Kynuté těsto můžeme připravit i se sušeným droždím, přidáme ho však nejméně o polovinu více než čerstvého droždí.- Kvásek můžeme připravit i tak, že do mísy posejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, umícháme kašičku a necháme vykynout.- Při zadělávání těsta postupujeme od řidšího k hustému, nikdy ne naopak. V opačném případě se poruší soudržnost těsta a nedosáhneme potřebné kvality. Tekutinu vléváme do mouky, ne naopak.- Pokud se stane, že těsto nevykyne, připravíme nový kvásek, vpracujeme ho do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.- Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak by vyschlo, popraskalo a upečená buchta by nebyla tak chutná.- Kynutí trvá u těsta na buchty, koláče nebo koblihy 40-60 minut, u těžkých a tuhých těst počítáme s kynutím 3 i více hodin.- Moučníky z kynutého těsta vkládáme do předehřáté trouby (na menší tvary jako jsou buchty, šátečky nebo vdolky, má být teplota asi 200 °C, na vyšší moučníky – vánočky, bochánky, stačí asi 180 °C). Kdybychom moučník vložili do málo vyhřáté trouby, těsto by kynulo dál, rozbíhalo by se a ztrácelo tvar. Příliš vysoká teplota by zase vedla k vytvoření tvrdé kůrky, která by bránila správnému propékání.- Pro kynuté těsto by mělo být droždí čerstvé, se svou typickou, trochu nakyslou vůní. Do kvásku nedáváme sůl ani tuk – zabránili by množení kvasinek. Do mouky ke kvásku zásadně nepřidáváme horké mléko nebo horký tuk,kvasinky tak spaříme a těsto nevykyne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy