REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté těsto na pečené pokrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na kynuté těsto, které pak dále upravujeme pečením..


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
30 gdroždí
80 gpískového cukru
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
250 mlmléka
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme
6. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná
7. Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut)
8. Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby
9. Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo
10. Je-li koláč upečený, poznáme podle zlatavé barvy povrchu
11. U vyšších tvarů zjišťujeme propečení ještě píchnutím špejle nebo párátka do středu koláče
12. Upečený koláč necháme vychladnout na drátěné mřížce
13. Dáme-li ho hned na mísu, zvlhne. Koláč po vychladnutí můžeme podle chuti pocukrovat.

Doporučení:

– Kynuté těsto můžeme připravit i se sušeným droždím, přidáme ho však nejméně o polovinu více než čerstvého droždí.- Kvásek můžeme připravit i tak, že do mísy posejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, umícháme kašičku a necháme vykynout.- Při zadělávání těsta postupujeme od řidšího k hustému, nikdy ne naopak. V opačném případě se poruší soudržnost těsta a nedosáhneme potřebné kvality. Tekutinu vléváme do mouky, ne naopak.- Pokud se stane, že těsto nevykyne, připravíme nový kvásek, vpracujeme ho do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.- Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak by vyschlo, popraskalo a upečená buchta by nebyla tak chutná.- Kynutí trvá u těsta na buchty, koláče nebo koblihy 40-60 minut, u těžkých a tuhých těst počítáme s kynutím 3 i více hodin.- Moučníky z kynutého těsta vkládáme do předehřáté trouby (na menší tvary jako jsou buchty, šátečky nebo vdolky, má být teplota asi 200 °C, na vyšší moučníky – vánočky, bochánky, stačí asi 180 °C). Kdybychom moučník vložili do málo vyhřáté trouby, těsto by kynulo dál, rozbíhalo by se a ztrácelo tvar. Příliš vysoká teplota by zase vedla k vytvoření tvrdé kůrky, která by bránila správnému propékání.- Pro kynuté těsto by mělo být droždí čerstvé, se svou typickou, trochu nakyslou vůní. Do kvásku nedáváme sůl ani tuk – zabránili by množení kvasinek. Do mouky ke kvásku zásadně nepřidáváme horké mléko nebo horký tuk,kvasinky tak spaříme a těsto nevykyne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy