REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté těsto na pečené pokrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na kynuté těsto, které pak dále upravujeme pečením..


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
30 gdroždí
80 gpískového cukru
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
250 mlmléka
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme
6. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná
7. Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut)
8. Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby
9. Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo
10. Je-li koláč upečený, poznáme podle zlatavé barvy povrchu
11. U vyšších tvarů zjišťujeme propečení ještě píchnutím špejle nebo párátka do středu koláče
12. Upečený koláč necháme vychladnout na drátěné mřížce
13. Dáme-li ho hned na mísu, zvlhne. Koláč po vychladnutí můžeme podle chuti pocukrovat.

Doporučení:

– Kynuté těsto můžeme připravit i se sušeným droždím, přidáme ho však nejméně o polovinu více než čerstvého droždí.- Kvásek můžeme připravit i tak, že do mísy posejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, umícháme kašičku a necháme vykynout.- Při zadělávání těsta postupujeme od řidšího k hustému, nikdy ne naopak. V opačném případě se poruší soudržnost těsta a nedosáhneme potřebné kvality. Tekutinu vléváme do mouky, ne naopak.- Pokud se stane, že těsto nevykyne, připravíme nový kvásek, vpracujeme ho do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.- Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak by vyschlo, popraskalo a upečená buchta by nebyla tak chutná.- Kynutí trvá u těsta na buchty, koláče nebo koblihy 40-60 minut, u těžkých a tuhých těst počítáme s kynutím 3 i více hodin.- Moučníky z kynutého těsta vkládáme do předehřáté trouby (na menší tvary jako jsou buchty, šátečky nebo vdolky, má být teplota asi 200 °C, na vyšší moučníky – vánočky, bochánky, stačí asi 180 °C). Kdybychom moučník vložili do málo vyhřáté trouby, těsto by kynulo dál, rozbíhalo by se a ztrácelo tvar. Příliš vysoká teplota by zase vedla k vytvoření tvrdé kůrky, která by bránila správnému propékání.- Pro kynuté těsto by mělo být droždí čerstvé, se svou typickou, trochu nakyslou vůní. Do kvásku nedáváme sůl ani tuk – zabránili by množení kvasinek. Do mouky ke kvásku zásadně nepřidáváme horké mléko nebo horký tuk,kvasinky tak spaříme a těsto nevykyne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy