REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté spirálky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Spirálky z kynutého těsta naplněné makovou náplní, ozdobené švestkami.


Ingredience:
400 ghladké mouky
200 gšvestek
75 gmásla
50 gmásla na potírání
50 gcukru krupice
30 gdroždí
2 ksvajec
150 mlmléka
špetka soli
Na náplň:
150 gmletého máku
150 gšvestkových povidel
60 gcukru krupice
2 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
100 mlmléka
40 mlrumu

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, malé množství vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Pak přidáme zbylý cukr i mléko, 1 vejce, změklé na menší kousky nakrájené máslo, špetku soli a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, cukrem a máslem, necháme vychladnout, ochutíme mletou skořicí, rumem a nakonec vmícháme švestková povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o velikosti zhruba 40×30 cm, na povrch těsta rozetřeme náplň, zavineme do rolády dlouhé 40 cm a rozkrájíme ji na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáčku
5. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým vejcem do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky a na teplém místě necháme ještě asi 15 minut kynout
6. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy