REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté spirálky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Spirálky z kynutého těsta naplněné makovou náplní, ozdobené švestkami.


Ingredience:
400 ghladké mouky
200 gšvestek
75 gmásla
50 gmásla na potírání
50 gcukru krupice
30 gdroždí
2 ksvajec
150 mlmléka
špetka soli
Na náplň:
150 gmletého máku
150 gšvestkových povidel
60 gcukru krupice
2 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
100 mlmléka
40 mlrumu

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, malé množství vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Pak přidáme zbylý cukr i mléko, 1 vejce, změklé na menší kousky nakrájené máslo, špetku soli a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, cukrem a máslem, necháme vychladnout, ochutíme mletou skořicí, rumem a nakonec vmícháme švestková povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o velikosti zhruba 40×30 cm, na povrch těsta rozetřeme náplň, zavineme do rolády dlouhé 40 cm a rozkrájíme ji na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáčku
5. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým vejcem do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky a na teplém místě necháme ještě asi 15 minut kynout
6. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy