REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté povidlové knedlíky s vanilkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté sladké knedlíky uvařené na páře, naplněné povidly, servírované hojně posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghrubé mouky
20 gčerstvého droždí
270 mlmléka
1 ksvejce
1 lžícecukru
špetka soli
Na náplň:
500 gpovidel
mletý badyán
kapka rumu
Na vanilkovou omáčku:
750 mlmléka
1 sáčekvanilkový pudinkový prášek
3 lžícecukru
2 lžícerumu
1 ksžloutek
Ostatní:
mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem a rozpuštěné máslo

Postup:
  1. Mouku, změklé máslo, sůl, 1 lžičku cukru, droždí a vejce smícháme a vypracujeme hnětačem v hladké těsto, postupně přilejeme mléko a dále hněteme, dokud se nedělají bublinky a těsto se nepřestane lepit na stěny mísy
  2. Přikryjeme a na teple necháme cca 60 minut kynout
  3. Nakynuté těsto rozdělíme, 16 stejných kousků, vyválíme koule, které zploštíme
  4. Na každý kousek dáme lžíci povidel rozmíchaných s rumem a badyánem, zabalíme, zakulatíme a necháme na vále kynout nejméně 15 minut
  5. Připravené knedlíky vaříme v páře, stačit by mělo 12 minut
  6. Připravíme vanilkovou omáčku; mléko nalijeme do hrnce, zahřejeme, v části mléke rozmícháme prudinkový prášek, přidáme vaječný žloutek, cukr a rum, nalijeme k ostatnímu horkému mléku, za stálého míchání povaříme 1 až 2 minuty
  7. Knedlíky servírujeme podlité vanilkovou omáčkou, posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Melounové osvěžení z Kauflandu

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

číst dále ...

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy