REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté spirálky s mákem, švestkami a povidli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté vláčné těsto rozprostřené, potřené makovou směsí, zatočené do rolády, rozkrájené na spirálky, vyskládané na plech, ozdobené švestkami, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
75 gmásla
50 gcukru krupice
30 gdroždí
1 ksvejce
150 mlsmetany
špetka soli
Na náplň:
150 gšvestkových povidel
150 gmletého máku
60 gcukru krupice
2 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
100 mlmléka
40 mlrumu
Na dohotovení:
200 gšvestek
50 gmásla na potírání
1 ksvejce

Postup:

1. Připravíme si těsto; mouku prosijeme do mísy, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka, na teplém místě necháme vzejít kvásek, což bude trvat 10-15 minut
2. Přidáme zbylý cukr, mléko, jedno vejce, nakrájené, mírně povolené máslo a sůl, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v teple asi 50 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, máslem a cukrem, necháme vychladnout, vychladlou směs ochutíme skořicí, rumem, nakonec přimícháme povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o rozměrech cca 40 x 30 cm
5. Těsto potřeme připravenou makovou náplní, zavineme do rolády dlouhé 40 cm, tu rozkrájíme na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem, naskládáme je do vymazaného pekáčku
6. Povrch spirálek potřeme rozšlehaným vejcem a do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky, na teplém místě necháme asi 15 minut kynout
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy