REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté spirálky s mákem, švestkami a povidli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté vláčné těsto rozprostřené, potřené makovou směsí, zatočené do rolády, rozkrájené na spirálky, vyskládané na plech, ozdobené švestkami, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
75 gmásla
50 gcukru krupice
30 gdroždí
1 ksvejce
150 mlsmetany
špetka soli
Na náplň:
150 gšvestkových povidel
150 gmletého máku
60 gcukru krupice
2 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
100 mlmléka
40 mlrumu
Na dohotovení:
200 gšvestek
50 gmásla na potírání
1 ksvejce

Postup:

1. Připravíme si těsto; mouku prosijeme do mísy, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka, na teplém místě necháme vzejít kvásek, což bude trvat 10-15 minut
2. Přidáme zbylý cukr, mléko, jedno vejce, nakrájené, mírně povolené máslo a sůl, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v teple asi 50 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, máslem a cukrem, necháme vychladnout, vychladlou směs ochutíme skořicí, rumem, nakonec přimícháme povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o rozměrech cca 40 x 30 cm
5. Těsto potřeme připravenou makovou náplní, zavineme do rolády dlouhé 40 cm, tu rozkrájíme na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem, naskládáme je do vymazaného pekáčku
6. Povrch spirálek potřeme rozšlehaným vejcem a do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky, na teplém místě necháme asi 15 minut kynout
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy