REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté spirálky s mákem, švestkami a povidli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté vláčné těsto rozprostřené, potřené makovou směsí, zatočené do rolády, rozkrájené na spirálky, vyskládané na plech, ozdobené švestkami, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
75 gmásla
50 gcukru krupice
30 gdroždí
1 ksvejce
150 mlsmetany
špetka soli
Na náplň:
150 gšvestkových povidel
150 gmletého máku
60 gcukru krupice
2 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
100 mlmléka
40 mlrumu
Na dohotovení:
200 gšvestek
50 gmásla na potírání
1 ksvejce

Postup:

1. Připravíme si těsto; mouku prosijeme do mísy, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka, na teplém místě necháme vzejít kvásek, což bude trvat 10-15 minut
2. Přidáme zbylý cukr, mléko, jedno vejce, nakrájené, mírně povolené máslo a sůl, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v teple asi 50 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, máslem a cukrem, necháme vychladnout, vychladlou směs ochutíme skořicí, rumem, nakonec přimícháme povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o rozměrech cca 40 x 30 cm
5. Těsto potřeme připravenou makovou náplní, zavineme do rolády dlouhé 40 cm, tu rozkrájíme na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem, naskládáme je do vymazaného pekáčku
6. Povrch spirálek potřeme rozšlehaným vejcem a do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky, na teplém místě necháme asi 15 minut kynout
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy