Nakynuté vláčné těsto rozprostřené, potřené makovou směsí, zatočené do rolády, rozkrájené na spirálky, vyskládané na plech, ozdobené švestkami, upečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
400 g | hladké mouky |
75 g | másla |
50 g | cukru krupice |
30 g | droždí |
1 ks | vejce |
150 ml | smetany |
špetka soli | |
Na náplň: | |
150 g | švestkových povidel |
150 g | mletého máku |
60 g | cukru krupice |
2 lžíce | másla |
1 lžička | mleté skořice |
100 ml | mléka |
40 ml | rumu |
Na dohotovení: | |
200 g | švestek |
50 g | másla na potírání |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Připravíme si těsto; mouku prosijeme do mísy, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka, na teplém místě necháme vzejít kvásek, což bude trvat 10-15 minut
2. Přidáme zbylý cukr, mléko, jedno vejce, nakrájené, mírně povolené máslo a sůl, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v teple asi 50 minut kynout
3. Mák svaříme s mlékem, máslem a cukrem, necháme vychladnout, vychladlou směs ochutíme skořicí, rumem, nakonec přimícháme povidla
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm o rozměrech cca 40 x 30 cm
5. Těsto potřeme připravenou makovou náplní, zavineme do rolády dlouhé 40 cm, tu rozkrájíme na 12 kusů, každý z nich potřeme rozpuštěným máslem, naskládáme je do vymazaného pekáčku
6. Povrch spirálek potřeme rozšlehaným vejcem a do středu spirálek vtlačíme nakrájené švestky, na teplém místě necháme asi 15 minut kynout
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40 minut.