REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté knedlíky se sladkou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velký kynuté knedlíky plněné marmeládou, servírované posypané moučkovým cukrem a mákem, či strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
50 gkrupicového cukru
50 gmásla
18 gdroždí
100 mlmléka
2 ksvejce
1/2 lžičkysoli
Na náplň:
libovolnou marmeládu nebo povidla
Na závěr::
100 gmásla
moučkový cukr
mák, tvaroh, strouhaný perník ....

Postup:

1. Můžeme připravit v domácí pekárně v pořadí: tekuté, pak sypké suroviny, na program těsto (míchání a kynutí) nebo klasicky; mouku prosijeme do zadělávací mísy, vyhloubíme důlek, do kterého dáme 2 lžíce vlahého mléka, trochu cukru (mléko i cukr odebereme z celkového množství, jak psáno v receptu), rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut
2. Pak přidáme zbytek ingrediencí a vymícháme tužší pružné hladké a nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout cca 1 hodinu
3. Po vykynutí těsto ještě jednou řádně propracujeme a rozdělíme na 8 dílů (kdo chce menší knedlíky, tak 10 až 12)
4. Těsto dlaní rozplácneme do velikosti kávového podšálku a doprostřed dáme libovolnou marmeládu nebo povidla (2 lžičky) prstama ještě vytáhneme okraje a pečlivě zabalíme tak, aby nám nikde “neutíkala” náplň, v dlaních ještě zakulatíme a necháme 15 až 20 minut kynout pod utěrkou
5. Do kastrolu dáme dostatečné množství vody, pařáček, který vymažeme máslem nebo použijeme pečící papír, knedlíky postupně paříme pod pokličkou 15 minut
6. Ihned po vytažení propícháme na několika místech špejlí, aby unikla pára, a knedlík zůstal pěkně nadýchaný
7. Podáváme přelité přepuštěným máslem, posypané cukrem, mletým mákem nebo strouhaným perníkem či tvarohem, podle toho, co máte rádi.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy