REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté knedlíky se sladkou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velký kynuté knedlíky plněné marmeládou, servírované posypané moučkovým cukrem a mákem, či strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
50 gkrupicového cukru
50 gmásla
18 gdroždí
100 mlmléka
2 ksvejce
1/2 lžičkysoli
Na náplň:
libovolnou marmeládu nebo povidla
Na závěr::
100 gmásla
moučkový cukr
mák, tvaroh, strouhaný perník ....

Postup:

1. Můžeme připravit v domácí pekárně v pořadí: tekuté, pak sypké suroviny, na program těsto (míchání a kynutí) nebo klasicky; mouku prosijeme do zadělávací mísy, vyhloubíme důlek, do kterého dáme 2 lžíce vlahého mléka, trochu cukru (mléko i cukr odebereme z celkového množství, jak psáno v receptu), rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut
2. Pak přidáme zbytek ingrediencí a vymícháme tužší pružné hladké a nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout cca 1 hodinu
3. Po vykynutí těsto ještě jednou řádně propracujeme a rozdělíme na 8 dílů (kdo chce menší knedlíky, tak 10 až 12)
4. Těsto dlaní rozplácneme do velikosti kávového podšálku a doprostřed dáme libovolnou marmeládu nebo povidla (2 lžičky) prstama ještě vytáhneme okraje a pečlivě zabalíme tak, aby nám nikde “neutíkala” náplň, v dlaních ještě zakulatíme a necháme 15 až 20 minut kynout pod utěrkou
5. Do kastrolu dáme dostatečné množství vody, pařáček, který vymažeme máslem nebo použijeme pečící papír, knedlíky postupně paříme pod pokličkou 15 minut
6. Ihned po vytažení propícháme na několika místech špejlí, aby unikla pára, a knedlík zůstal pěkně nadýchaný
7. Podáváme přelité přepuštěným máslem, posypané cukrem, mletým mákem nebo strouhaným perníkem či tvarohem, podle toho, co máte rádi.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy