Jednodušší varianta lívanců od naší dopisovatelky paní Maruš.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
750 ml | mléka |
60 g | cukru |
30 g | tuku (Hera a pod.) |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
1 ks | sáčku sušeného droždí |
tuk na smažení | |
špetka soli |
Postup:
1. Do dostatečně velkého hrnce dáme rozpustit tuk, až je rozpuštěný nalijeme mléko, nasypeme cukr a sůl a necháme trochu ohřát
2. Do vlažného mléka rozklepneme vejce a rozšleháme metličkou, pak vsypeme prosátou mouku a také rozšleháme, nakonec vmícháme sušené droždí, postavíme na teplé místo a necháme asi hodinu kynout
3. Z vykynutého těsta tvoříme na rozehřáté pánvi lívanečky, které smažíme po obou stranách dozlatova.
– Hotové mažeme povidly a sypeme strouhaným tvarohem, nebo mažeme marmeládou a zdobíme šlehačkou – Můžeme přikusovat k jakékoliv ovocné omáčce, ovšem nejchutnější jsou s rozmačkanými jahodami- Můžeme sypat skořicovým cukrem, podávat s jogurtem, pribináčkem nebo sladkým tvarohem.
Poznámka:– Z této dávky je hodně palačinek, pro menší rodinu, nebo menší jedlíky stačí poloviční množství.