REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté knedlíky na páře se sezónním ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Knedlíky naplněné čerstvým sezónním ovocem, nakynuté, pak pařené na páře, servírované pokladené tvarohem vyšlehaným se smetanou, mlékem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem a ozdobené čerstvým ovocem, nebo je posypeme cukrem smíchaným s mletým mákem a opět přeléváme máslem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
400 gčerstvých jahod, meruněk, borůvek
125 gměkkého tvarohu
70 gzměklého másla
10 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
1 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce
špetka soli
Ostatní:
mouka na pomoučení válu
K podávání:
250 gměkkého tvarohu
100 gmoučkového cukru
100 grozpuštěného másla
125 mlzakysané smetany
5 lžicmléka
ovoce na ozdobu
(mletý mák + moučkový cukr)

Postup:
  1. Připravíme kvásek; rozdrobené droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promícháme v mhrnku, mecháme v teple vzejít kvásek
  2. Změklé máslo utřete se zbylým cukrem, zapracujte vejce i tvaroh, pak naspyeme prosátou mouku, nalijeme zbylé mléko, doplníme špetkou soli a kvásek, vypracujeme těsto které necháme 30 minut kynout
  3. Těsto rozválíme na plát o síle 5 mm, ten pak rozkrájíme na čtvěrce o hraně 10 cm, do každého zabalíme ovoce (jahody, borůvky, meruňky …), vytvoříme kulaté knedlíky, ty klademe na pomoučený vál a necháme 30 minut kynout
  4. Širší hrnec naplníme do 1/3 vodou, vložíme pařáček, na něj položíme čistou hadrovou utěrku, vodu přivedeme k varu, na pařák klademe knedlíky kousek od sebe, nesmí se dotýkat (pozor, ještě nabudou!), paříme 10 minut, pak knedlíky vytáhneme, potřeme rozpuštěným máslem a nejlépe ihned podáváme
  5. Knedlíky servírujeme například přelité tvarohem vyšlehaným se smetanou, mlékem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem a ozdobené čerstvým ovocem, nebo je posypeme cukrem smíchaným s mletým mákem a opět přeléváme máslem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy