Orestovaná cibule spolu s růžičkami květáku, zalitá vodou a spolu s kořením povařená, rozmixovaná, zjemněná smetanou, servírovaná ochucená solí a pepřem.
Ingredience:
1/2 ks | květáku |
2 ks | stroužky česneku |
200 ml | smetany |
1 lžička | majoránky |
1 lžička | sušené bazalky |
1 lžička | octa |
voda dle potřeby | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Na troše rozpáleného oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a na růžičky rozebraný květák
2. Květák zalijeme vodou (vody nalijeme tolik, aby byly všechny suroviny ponořené), přidáme koření a vše povaříme asi 15 minut, pak polévku zjemníme smetanou a vaříme dalších 5 minut
3. Teplou polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, prohřejeme a můžeme servírovat.
Jako zdobení můžeme použít krutony (kostičky z bílé veky, opečené na sucho na pánvičce).