Smetanová polévka připravená z květáku, brambor a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1,5 kg | květáku + kousky na ozdobu |
0,5 kg | moučných brambor nejlépe typu C, BC |
750 ml | drůbežího nebo zeleninového vývaru |
500 ml | polotučného mléka |
125 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | jemně strouhaného parmazánu |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
3 ks | snítky čerstvého tymiánu |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na nízkém zdroji tepla rozpustíme v hrnci máslo, nasypeme cibuli nakrájenou na drobno a osmahneme ji, aby změkla
2. Přidáme podrcené stroužky česneku, snítky tymiánu a bobkový list a vše promícháme
3. Přidáme 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a oloupané brambory nakrájené na kostičky, zalijte vývarem a mlékem, zvýšíme teplotu zdroje a polévkový základ přivedeme k varu, vaříme 20-25 minut do změknutí brambor i květáku
4. Mezitím si připravíme zbylý květák; také ho rozebereme na malé růžičky a smícháme s olivovým olejem a parmazánem, rozpálíme nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka květák opečeme dozlatova, trvá to jen krátce, cca 2 minuty
5. Hrnec s polívkou sundáme ze zdroje tepla a tyčovým mixérem horký obsah rozmixujeme dohladka
6. V této fázi do polévky zamícháme smetanu, osolíme ji, okořeníme pepřem a nejlépe ihned podáváme, jednotlivé porce zdobíme opečeným květákem.
Místo opečeného květáku můžeme použít i klasické chlebové krutony.