REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květákový krém

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanová polévka připravená z květáku, brambor a dalších ingrediencí.


Ingredience:
1,5 kgkvětáku + kousky na ozdobu
0,5 kgmoučných brambor nejlépe typu C, BC
750 mldrůbežího nebo zeleninového vývaru
500 mlpolotučného mléka
125 mlsmetany ke šlehání
2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
3 kssnítky čerstvého tymiánu
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:

1. Na nízkém zdroji tepla rozpustíme v hrnci máslo, nasypeme cibuli nakrájenou na drobno a osmahneme ji, aby změkla
2. Přidáme podrcené stroužky česneku, snítky tymiánu a bobkový list a vše promícháme
3. Přidáme 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a oloupané brambory nakrájené na kostičky, zalijte vývarem a mlékem, zvýšíme teplotu zdroje a polévkový základ přivedeme k varu, vaříme 20-25 minut do změknutí brambor i květáku
4. Mezitím si připravíme zbylý květák; také ho rozebereme na malé růžičky a smícháme s olivovým olejem a parmazánem, rozpálíme nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka květák opečeme dozlatova, trvá to jen krátce, cca 2 minuty
5. Hrnec s polívkou sundáme ze zdroje tepla a tyčovým mixérem horký obsah rozmixujeme dohladka
6. V této fázi do polévky zamícháme smetanu, osolíme ji, okořeníme pepřem a nejlépe ihned podáváme, jednotlivé porce zdobíme opečeným květákem.

Doporučení:

Místo opečeného květáku můžeme použít i klasické chlebové krutony.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy