Krémová polévka z květáku, cibule, mléka a dalších ingrediencí, servírovaná s opečenými chlebovými krutony a rozdrobeným plísňovým sýrem.
Ingredience:
200 g | den starého chleba |
100 g | sýru s modrou plísní |
500 ml | kuřecího vývaru |
500 ml | mléka |
80 g | smetany |
2 lžíce | olivového oleje |
1,5 lžíce | nasekaných rozmarýnových lístků |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | květáku |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na polovině rozehřátého olivového oleje orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané rozetřené stroužky česneku, polovinu na jemno nasekaných rozmarýnových lístků a opečeme
2. Pak vmícháme očištěný, na růžičky rozebraný květák, krátce opečeme, vlijeme kuřecí vývar i mléko, přivedeme k varu, teplotu snížíme a necháme 20 minut probublávat
3. Mezitím na větší kousky nalámaný chléb smícháme se zbylým olivovým olejem i na jemno nasekanými lístky rozmarýnu, rozložíme na plech a pečeme v troubě při 200 °C 10 minut
4. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka tyčkovým mixérem, vmícháme do ní smetanu a dochutíme solí i pepřem
5. Podáváme s pečenými krutony a rozdrobeným plísňovým sýrem.