Krémová květáková polévka podávaná s opečenými houbami a nasekanou pažitkou.
Ingredience:
250 g | hub (malých hříbků) |
25 g | másla |
1 ks | velkého květáku |
1 ks | velké brambory |
1 ks | středně velké cibule |
1,2 l | kuřecího vývaru |
600 ml | plnotučného mléka |
150 ml | smetany ke šlehání |
4 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | nasekané pažitky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do velkého hrnce dáme očištěné nasekané růžice květáku, oloupaný, na menší kousky nakrájený brambor, oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, máslo a polovinu oleje
2. Na mírném plameni rozehřejeme, promícháme, přiklopíme, snížíme teplotu a 10 minut dusíme za občasného promíchání (zelenina by měla lehce změknout, ale nepřipalovat se)
3. Přilijeme kuřecí vývar, přivedeme k varu, vlijeme mléko, opět přivedeme k varu, podle chuti osolíme, opepříme a necháme odkryté 10-15 minut probublávat
4. Pak přilijeme polovinu smetany, vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, vlijeme zbylou smetanu, dochutíme solí i pepřem a zahřejeme
5. Očištěné houby osušíme, odřízneme nohy, dozlatova opečeme na zbylém rozehřátém oleji a podle chuti osolíme i opepříme
6. Polévku podáváme s houbami, posypanou na drobno nasekanou pažitkou.