REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kváskové špekové dalamánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na úžasné domácí dalamánky ze zákvasu, žitné a pšeničné chlebové mouky, otrub, špeku, vody, drceného kmínu a soli.


Ingredience:
Na rozkvas:
180 gžitné chlebové mouky
180 gpitné vody
35 gžitného kvasu
Ostatní:
320 gpšeničné chlebové mouky
160-180 gvody
100 guzeného špeku
1 vrchovatá lžícepšeničných otrub
2 lžičkysoli
1 lžičkadrceného kmínu
voda na postříkání dalamánků
papír na pečení, velký igelitový pytel
mouka na pomoučení pracovní plochy
hrubozrnná sůl a kmín na posypaní dalamánků

Postup:
  1. Ingredience na rozkvas spolu promícháme, zakryté necháme tak 12 hodin kvasit v pokojové teplotě
  2. Část vody, asi 140-150 g promícháme s hotovým rozkvasem a pšeničnou mouku, necháme slabou hodinu odpočinout
  3. Špek nakrájíme na velmi drobné kousíčky, krátce ho orestujeme na pánvi, pak necháme úplně vychladnout
  4. K odpočinutému těstu nasypeme špek i se sádlem z pánvičky, drcený kmín, sůl a otruby a další vodu (20-40 g), důkladně všeš promícháme, pak zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kynout další slabou hodinku
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a necháme odpočinout tak čtvt hodinky, pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, z každého vypracujeme podlouhlý dalamánek
  6. Dalamánky klademe na plech vyložený paprírem na pečení, celý plech dáme do velkého pytle, uzavřeme a dalamánky necháme pěkně nakynout
  7. Vykynuté dalmánky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. V troubě vyhřáté na 220-230 °C pečeme tak 20 až 25 minut, pěkně dozlatova.
Doporučení:

Lze použít i mouku celozrnnou. Stejně tak lze špek nahradit slaninou. Dalamánky těsně před pečením můžeme na horní části naříznout do kříže, budou mít po upečení zajímavý tvar.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy