REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kváskové špekové dalamánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na úžasné domácí dalamánky ze zákvasu, žitné a pšeničné chlebové mouky, otrub, špeku, vody, drceného kmínu a soli.


Ingredience:
Na rozkvas:
180 gžitné chlebové mouky
180 gpitné vody
35 gžitného kvasu
Ostatní:
320 gpšeničné chlebové mouky
160-180 gvody
100 guzeného špeku
1 vrchovatá lžícepšeničných otrub
2 lžičkysoli
1 lžičkadrceného kmínu
voda na postříkání dalamánků
papír na pečení, velký igelitový pytel
mouka na pomoučení pracovní plochy
hrubozrnná sůl a kmín na posypaní dalamánků

Postup:
  1. Ingredience na rozkvas spolu promícháme, zakryté necháme tak 12 hodin kvasit v pokojové teplotě
  2. Část vody, asi 140-150 g promícháme s hotovým rozkvasem a pšeničnou mouku, necháme slabou hodinu odpočinout
  3. Špek nakrájíme na velmi drobné kousíčky, krátce ho orestujeme na pánvi, pak necháme úplně vychladnout
  4. K odpočinutému těstu nasypeme špek i se sádlem z pánvičky, drcený kmín, sůl a otruby a další vodu (20-40 g), důkladně všeš promícháme, pak zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kynout další slabou hodinku
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a necháme odpočinout tak čtvt hodinky, pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, z každého vypracujeme podlouhlý dalamánek
  6. Dalamánky klademe na plech vyložený paprírem na pečení, celý plech dáme do velkého pytle, uzavřeme a dalamánky necháme pěkně nakynout
  7. Vykynuté dalmánky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. V troubě vyhřáté na 220-230 °C pečeme tak 20 až 25 minut, pěkně dozlatova.
Doporučení:

Lze použít i mouku celozrnnou. Stejně tak lze špek nahradit slaninou. Dalamánky těsně před pečením můžeme na horní části naříznout do kříže, budou mít po upečení zajímavý tvar.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy