REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kváskové špekové dalamánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na úžasné domácí dalamánky ze zákvasu, žitné a pšeničné chlebové mouky, otrub, špeku, vody, drceného kmínu a soli.


Ingredience:
Na rozkvas:
180 gžitné chlebové mouky
180 gpitné vody
35 gžitného kvasu
Ostatní:
320 gpšeničné chlebové mouky
160-180 gvody
100 guzeného špeku
1 vrchovatá lžícepšeničných otrub
2 lžičkysoli
1 lžičkadrceného kmínu
voda na postříkání dalamánků
papír na pečení, velký igelitový pytel
mouka na pomoučení pracovní plochy
hrubozrnná sůl a kmín na posypaní dalamánků

Postup:
  1. Ingredience na rozkvas spolu promícháme, zakryté necháme tak 12 hodin kvasit v pokojové teplotě
  2. Část vody, asi 140-150 g promícháme s hotovým rozkvasem a pšeničnou mouku, necháme slabou hodinu odpočinout
  3. Špek nakrájíme na velmi drobné kousíčky, krátce ho orestujeme na pánvi, pak necháme úplně vychladnout
  4. K odpočinutému těstu nasypeme špek i se sádlem z pánvičky, drcený kmín, sůl a otruby a další vodu (20-40 g), důkladně všeš promícháme, pak zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kynout další slabou hodinku
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a necháme odpočinout tak čtvt hodinky, pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, z každého vypracujeme podlouhlý dalamánek
  6. Dalamánky klademe na plech vyložený paprírem na pečení, celý plech dáme do velkého pytle, uzavřeme a dalamánky necháme pěkně nakynout
  7. Vykynuté dalmánky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. V troubě vyhřáté na 220-230 °C pečeme tak 20 až 25 minut, pěkně dozlatova.
Doporučení:

Lze použít i mouku celozrnnou. Stejně tak lze špek nahradit slaninou. Dalamánky těsně před pečením můžeme na horní části naříznout do kříže, budou mít po upečení zajímavý tvar.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy