Recept podle Ládi Hrušky na slané rohlíky upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
3,5 hrnku | polohrubé mouky |
1 hrnek | světlého piva |
4 cl | oleje |
3/4 ks | kostky droždí |
1 ks | žloutek |
1 lžíce | mléka |
1 lžička | soli |
hrubozrnná sůl a kmín na posypání | |
Na potření: | |
1 lžička | mléka |
1 ks | bílku |
špetka soli | |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
mouka na pomoučení pracovní desky |
Postup:
- Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka, necháme vzejít kvásek.
- Do důlku v mouce promíchané se solí nalijeme kvásek, přidáme vaječný žloutek a olej, vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple zakryté utěrkou.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí, jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, ty pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků.
- Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli.
- Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem.
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 5-7 minut, pak teplotu v troubě mírně snížíme a rohlíky dopečeme dozlatova.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.