REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí závitky s mrkví a slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kuřecích prsou potřené pečeným česnekem, nebo případně jen posypané česnekem granulovaným, obložené slaninou a mrkví a posypané petrželkou, zamotané do tvaru závitků, zajištěné provázkem, pak zprudka opečené na orestované slanině spolu se zeleninou, nakonec podušené doměkka zalité vývarem, nebo jen vodou.


Ingredience:
2 ks (400 g)kuřecí prsa bez kosti
20 ksplátků anglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 ksvelké mrkve
1 kspečený česnek (pokud nemáme, nahradíme sušeným granulovaným)
2 lžícenakrájených lístků petržele
1 lžíceoleje
250 mldrůbežího vývaru (postačí ze skeletu, nebo použijeme jen vodu)
nit na zajištění závitků
sůl

Postup:

1. Prsa opláchneme, osušíme a každé rozřízneme do tvaru motýlích křídel, přes potravinářskou folii rozklepeme na větší plát a po obou stranách mírně osolíme
2. Na každý plát si odložíme po pěti plátcích anglické slaniny a po třech silnějších mrkvových proužcích, vnitřní stranu každého plátu potřeme vymačkanou dužinou z pečeného česneku, nebo posypeme sušeným česnekem, každý plát posypeme petrželkou, poklademe plátky slaniny a proužky mrkve
3. Zavineme do závitku a zajistíme nití
4. Cibuli nakrájíme nadrobno, zbytek mrkve na menší kostičky a zbytek slaniny na proužky
5. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zrůžovět slaninu, přidáme cibuli a mrkev a restujeme 5 minut, poté přidáme závitky, které necháme ze všech stran prudce zatáhnout, podlijeme vývarem (vodou) a pod pokličkou dusíme cca 35 minut doměkka, během dušení občas promícháme a podle potřeby podlíváme horkou vodou
6. Z měkkých závitků odstraníme nitě, závitky nařežeme na porce a přelité horkou šťávou, kterou jsme podle potřeby dochutili, podáváme s přílohou, která nám vyhovuje (pokud chceme šťávu o něco hustější, než je tato přírodní, v malém množství studené vody rozmícháme lžičku solamylu, vlijeme do vroucí šťávy a necháme 1 minutu provařit).

Doporučení:

Závitky můžeme připravit i v papiňáku; postup je stejný, jen použijeme o 50 ml vývaru více. Po podlití uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na nejnižším stupni 15 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a dále postupujeme podle výše napsaného postupu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy