REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí závitky s mrkví a slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kuřecích prsou potřené pečeným česnekem, nebo případně jen posypané česnekem granulovaným, obložené slaninou a mrkví a posypané petrželkou, zamotané do tvaru závitků, zajištěné provázkem, pak zprudka opečené na orestované slanině spolu se zeleninou, nakonec podušené doměkka zalité vývarem, nebo jen vodou.


Ingredience:
2 ks (400 g)kuřecí prsa bez kosti
20 ksplátků anglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 ksvelké mrkve
1 kspečený česnek (pokud nemáme, nahradíme sušeným granulovaným)
2 lžícenakrájených lístků petržele
1 lžíceoleje
250 mldrůbežího vývaru (postačí ze skeletu, nebo použijeme jen vodu)
nit na zajištění závitků
sůl

Postup:

1. Prsa opláchneme, osušíme a každé rozřízneme do tvaru motýlích křídel, přes potravinářskou folii rozklepeme na větší plát a po obou stranách mírně osolíme
2. Na každý plát si odložíme po pěti plátcích anglické slaniny a po třech silnějších mrkvových proužcích, vnitřní stranu každého plátu potřeme vymačkanou dužinou z pečeného česneku, nebo posypeme sušeným česnekem, každý plát posypeme petrželkou, poklademe plátky slaniny a proužky mrkve
3. Zavineme do závitku a zajistíme nití
4. Cibuli nakrájíme nadrobno, zbytek mrkve na menší kostičky a zbytek slaniny na proužky
5. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zrůžovět slaninu, přidáme cibuli a mrkev a restujeme 5 minut, poté přidáme závitky, které necháme ze všech stran prudce zatáhnout, podlijeme vývarem (vodou) a pod pokličkou dusíme cca 35 minut doměkka, během dušení občas promícháme a podle potřeby podlíváme horkou vodou
6. Z měkkých závitků odstraníme nitě, závitky nařežeme na porce a přelité horkou šťávou, kterou jsme podle potřeby dochutili, podáváme s přílohou, která nám vyhovuje (pokud chceme šťávu o něco hustější, než je tato přírodní, v malém množství studené vody rozmícháme lžičku solamylu, vlijeme do vroucí šťávy a necháme 1 minutu provařit).

Doporučení:

Závitky můžeme připravit i v papiňáku; postup je stejný, jen použijeme o 50 ml vývaru více. Po podlití uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na nejnižším stupni 15 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a dále postupujeme podle výše napsaného postupu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy