REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí závitky s mrkví a slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kuřecích prsou potřené pečeným česnekem, nebo případně jen posypané česnekem granulovaným, obložené slaninou a mrkví a posypané petrželkou, zamotané do tvaru závitků, zajištěné provázkem, pak zprudka opečené na orestované slanině spolu se zeleninou, nakonec podušené doměkka zalité vývarem, nebo jen vodou.


Ingredience:
2 ks (400 g)kuřecí prsa bez kosti
20 ksplátků anglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 ksvelké mrkve
1 kspečený česnek (pokud nemáme, nahradíme sušeným granulovaným)
2 lžícenakrájených lístků petržele
1 lžíceoleje
250 mldrůbežího vývaru (postačí ze skeletu, nebo použijeme jen vodu)
nit na zajištění závitků
sůl

Postup:

1. Prsa opláchneme, osušíme a každé rozřízneme do tvaru motýlích křídel, přes potravinářskou folii rozklepeme na větší plát a po obou stranách mírně osolíme
2. Na každý plát si odložíme po pěti plátcích anglické slaniny a po třech silnějších mrkvových proužcích, vnitřní stranu každého plátu potřeme vymačkanou dužinou z pečeného česneku, nebo posypeme sušeným česnekem, každý plát posypeme petrželkou, poklademe plátky slaniny a proužky mrkve
3. Zavineme do závitku a zajistíme nití
4. Cibuli nakrájíme nadrobno, zbytek mrkve na menší kostičky a zbytek slaniny na proužky
5. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zrůžovět slaninu, přidáme cibuli a mrkev a restujeme 5 minut, poté přidáme závitky, které necháme ze všech stran prudce zatáhnout, podlijeme vývarem (vodou) a pod pokličkou dusíme cca 35 minut doměkka, během dušení občas promícháme a podle potřeby podlíváme horkou vodou
6. Z měkkých závitků odstraníme nitě, závitky nařežeme na porce a přelité horkou šťávou, kterou jsme podle potřeby dochutili, podáváme s přílohou, která nám vyhovuje (pokud chceme šťávu o něco hustější, než je tato přírodní, v malém množství studené vody rozmícháme lžičku solamylu, vlijeme do vroucí šťávy a necháme 1 minutu provařit).

Doporučení:

Závitky můžeme připravit i v papiňáku; postup je stejný, jen použijeme o 50 ml vývaru více. Po podlití uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na nejnižším stupni 15 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a dále postupujeme podle výše napsaného postupu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy