Slavnostní roláda z drůbežího masa plněná nádivkou z hub a nasekaného medvědího česneku. Podávaná s vyšlehanou bramborovou kaší.
Ingredience:
Pro čtyři osoby: | |
1 ks | kuřete (1200 g) |
4 ks | žampionů |
3 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | žemle |
1 ks | svazku medvědího česneku |
1 ks | cibule |
1 hrst | hrst sušených hub |
100 g | másla |
másla | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na kaši: | |
600 g | brambor |
50 g | másla |
150 ml | mléka |
sůl |
Postup:
1. Kuře vykostíme, naklepeme přes folii na tenký plát, osolíme a opepříme
2. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi
3. Zaljeme trochu mléka
4. Přidáme houby, které jsme si podusili s kmínem a solí na másle s cibulkou (sušené jsme namočili, žampiony nasekali)
5. Oddělíme žloutky od bílků, bílky si našleháme, žloutky a trochu másla přidáme do nádivky s nasekaným medvědím česnekem
6. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem
7. Nádivku poklademe na plát, ten svineme a pevně omotáme motouzem
8. Pečeme zvolna na másle asi hodinu.
9. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka v osolené vodě, přidáme máslo a pak je za přilévání horkého mléka ušleháme do hladké kaše
10. Roládu nařežeme a servírujeme s bramborovou kaší politou výpekem a nakládanými houbami.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika.