REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí prsa na paprice, krupicové noky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další variace na kuřecí maso servírované s hustou smetanovou omáčkou s chutí a vůní po paprice a také domácími noky z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
300 gkuřecích prsou (bez kosti a kůže)
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
1 vrchovatá lžícekvalitní sladké mleté papriky (slovenská, maďarská)
1 kelímeksmetany ke šlehání 31 %
300 mlkuřecího vývaru
mléko nebo vývar na doředění omáčky
pepř
sůl
Na noky:
100 gkrupice
30 gmásla
200 mlmléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
slaná voda na uvaření noků

Postup:

1. Maso nakrájíme na velikost sousta
2. Na sádle zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme a opepříme, restujeme 7 minut, pak stáhneme z plamene, přidáme papriku a pořádně promícháme
3. Vrátíme zpět na plamen, podlijeme vývarem a dusíme doměkka cca 30 minut
4. Maso vybereme děrovanou lžící a uchováme v teple, smetanu promícháme s moukou, nalijeme do základu a necháme 20 minut na mírném plameni provářet
5. Podle požadované hustoty doředíme mlékem nebo vodou a podle chuti dosolíme
6. Přecedíme přes jemné sítko a vrátíme do omáčky maso, prohřejeme a můžeme podávat
7. Vhodnou přílohou jsou například krupicové noky z odpalovaného těsta.

Příprava noků:
1. Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu, vhodíme máslo a sůl, až nám mléko vře a máslo je zcela rozpuštěné, tak tenkým pramínkem přisypáváme krupici, intenzivně mícháme (odpalujeme), dokud se nám těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařechu
2. Přidáme muškátový oříšek, zamícháme a necháme vychladnout.
3. Pak do hmoty přidáme vajíčka jedno po druhém, důkladně vymícháme.
4. Lžící nebo pomocí dvou lžic vykrajujeme noky, které házíme do vroucí osolené vody, vaříme 2 až 3 minuty (před každým dalším tvarováním noků namáčíme lžíce ve vroucí vodě).
5. Uvařené noky vytáhneme z vody a necháme důkladně okapat.

Doporučení:

Jako další přílohu můžete zvolit knedlíky, nebo těstoviny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy