REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí paličky na másle a tymiánu, šoulet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc marinované kuřecí paličky, upečené v troubě na másle, ochucené kromě jiného tymiánem, servírované se staročeským šouletem.


Ingredience:
8 kskuřecích paliček
4 ksvětvičky čerstvého tymiánu
100 gmásla
2 lžíceoleje
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkasušeného tymiánu
1 lžičkadrceného kmínu
voda na podlévání
sůl
Na šoulet:
200 ghrachu
150 gkrup
100 ganglické slaniny
3 lžícesádla
2-3 ksstroužky česneku
1 kscibule
majoránka
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Do oleje přidáme koření, promícháme a takto dochucený olej vetřeme do masa, pak paličky ložíme do uzaviratelné krabičky, přidáme čerstvý tymián a necháme přes noc v lednici marinovat
  2. Druhý den do pekáčku vložíme kuřecí maso, které osolíme, i s tymiánem, přidáme 80 g másla, podlijeme 200 ml vody, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C
  3. Pečeme 60 minut, během pečení poléváme výpekem, eventuálně podléváme vodou dle potřeby, poté sundáme poklici, zvýšíme teplotu v troubě na 200 °C a dopékáme na barvu cca 20-30 minut, opět přeléváme výpekem
  4. Když je maso měkké, přidáme zbytek másla a troubu vypneme
  5. Kuřecí nohy servírujeme na hromádce šouletu, jako další přílohu mužeme podávat například kyselý okurek.

Příprava šouletu:

  1. Přebraný, propláchnutý a den předem namočený hrách uvaříme doměkka, v jiném hrnci uvaříme doměkka také kroupy
  2. Okapané luštěniny spolu promícháme, osolíme je, opepříme, přidáme majoránku, rozetřený česnek a na sádle zpěněnou cibuli spolu s kostičkami opečené anglické slaniny
  3. Směs dobře promícháme a poklademe ji do sádlem vymaštěného pekáče
  4. V troubě vyhřáté na 180 °C pokrm zapečeme.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy