Kuře upečené v troubě doměkka a dokřupava, servírované s vařenými brambory a ovocným kompotem.
Ingredience:
1,3 kg | chlazeného kuřete |
100 g | másla |
2 lžíce | koření Zlaté kuře |
2 lžíce | oleje |
voda na podlévání | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
máslo na omaštění brambor | |
Ostatní: | |
jablečný kompot nebo jiný oblíbený |
Postup:
1. Kuře rozdělíme na polovinu, zakápneme olejem, posypeme kořením, které hezky do kuřete vmasírujeme
2. Dáme do pekáčku, přidáme polovinu másla a necháme 2 hodiny uležet
3. Přikryté pečeme v troubě na 200 °C, po půl hodině podlejeme trochou vody a přikryté pečeme asi 1 hodinu, během pečení poléváme výpekem a dle potřeby přidáme vodu, ale ne moc, tak akorát
4. Po hodině pečení odkryjeme, snížíme teplotu na 180 °C a necháme zezlátnout, teď poléváme výpekem častěji
5. Jednotlivé porce kuřete servírujeme s vařenými brambory omaštěnými máslem a jablečným kompotem.
Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak je slijeme a necháme okapat.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová