Kuřecí stehenní řízky naplněné houbovo-masovou směsí, opečené na tuku ve formě závitků, ty pak podušené ve vývaru, servírované s hustou smetanovou omáčkou připravenou ze základu po rolkách, hub, smetany a koření.
Ingredience:
Pro čtyři osoby: | |
4 ks | kuřecí stehenní řízky |
3 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | vejce |
300 g | hub čerstvým nebo zamražených |
250 g | mletého masa |
50 g | sádla |
1 hrst | sušených hub |
250 ml | smetany na šlehání |
muškátový oříšek | |
hladká mouka | |
bobkový list | |
nové koření | |
kuřecí vývar | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlík: | |
400 g | polohrubé mouky |
200-250 ml | mléka |
1/2 balení | prášku do pečiva |
1 ks | žemle |
1 ks | vejce |
voda | |
sůl |
Postup:
- Na části sádla zpěníme jednu cibuli a přidáme sušené houby, které jsme si na 1 hodinu namočili do vody, dochutíme solí, kmínem a pepřem, necháme vystydnout a vmícháme do mletého masa, kam přidáme sůl, vejce, pepř, kmín, česnek, muškátový oříšek a strouhanku dle potřeby
- Plátky masa osolíme, opepříme, naplníme fáší, rolky svineme, zprudka opečeme a pak je dáme na základ ze sádla a cibule, který jsme si připravili v pekáčku
- Vše podlijeme vývarem, dochutíme kořením (nové koření pepř, bobkový list), přidáme čerstvé nebo mražené houby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut
- Závitky vyjmeme, omáčku přelijeme do hrnce, zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme udělali na sucho v tlustostěnné pánvi
- Provaříme a na závěr dochutíme citronem, případně solí a pepřem (chuť omáčky má být příjemně navinulá).
Příprava knedlíků:
- Knedlíky připravíme tak, že v míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny včetně soli a na závěr pokrájenou žemli
- Těsto, které nám vzniklo, důkladně propracujeme, vytvoříme dvě šišky knedlíků, které zavařujeme v osolené vroucí vodě asi dvacet minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika