Kuře uvařené se zeleninou, podávané se světle nažloutlou jemnou omáčkou.
Ingredience:
4 ks | čtvrtek kuřete |
2 ks | mrkve |
1 ks | menšího celeru |
1 ks | cibule |
1/2 ks | citrónu |
1,25 l | vody |
0,2 l | mléka |
40 g | hladké mouky |
40 g | másla |
petrželová nať | |
mletý muškátový oříšek | |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěné kuřecí čtvrtky vložíme do hrnce a zalijeme mírně osolenou vařící vodou
2. Přikryté vaříme asi 15 minut
3. Pak přidáme oloupanou, na čtvrtky rozkrájenou cibuli, očištěnou zeleninu a maso vaříme doměkka
4. Maso z vývaru vyjmeme a vývar přecedíme
5. Na rozpáleném másle osmahneme hladkou mouku, zalijeme procezeným vývarem, rozšleháme, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného míchání asi 15 minut
6. Během vaření okořeníme mletým muškátovým oříškem
7. Ke konci varu přidáme mléko a omáčku jen krátce povaříme 8. Do hotové omáčky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer
9. Podle potřeby přisolíme, dochutíme citrónovou šťávou a již jen prohřejeme
10. Nakonec do omáčky dáme maso a na drobno nakrájenou petrželku.
– Podáváme např. s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.