Tento recept je poměrně jednoduchý, přesto jde o velkou dobrotu. Kdo má rád smetanové omáčky a kuřecí maso, rozhodně musí tento recept vyzkoušet!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | celé kuře nebo 8 ks stehen i s kostí |
1 ks | cibule |
2-3 ks | stroužky česneku |
6-8 ks | snítek tymiánu |
4 ks | kuličky černého pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
1 ks | bobkový list |
4 lžíce | čerstvých nasekaných bylinek |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | oleje |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžíce | hladké mouky |
250 ml | smetany |
150 ml | bílého vína |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Celé kuře očistíme, naporcujeme (při použití kuřecích paliček nám toto odpadne), osolíme a okořeníme pepřem.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupané stroužky česneku na tenké plátky.
- V hrnci na rozpáleném másle, ke kterému jsme přidali trochu oleje, osmahneme kuřecí maso ze všech stran, pak porce kuřete vyjmeme a uchováme v teple.
- Do výpeku hodíme cibuli s česnekem, mícháme, necháme zezlátnout, pak tento základ zaprášíme moukou, krátce zasmahneme, stále mícháme, pak zastříkneme vínem, přidáme porce kuřete, snítky tymiánu, hořčici, zalijeme vodou, vaříme do změknutí masa.
- Jakmile bude maso měkké vylovíme koření a tymián, vmícháme smetanu, bylinky a necháme krátce prohřát.
Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem, případně i s těstovinami.
Poznámka:Kdo nemá rád vůni vína v pokrmech, může víno vynechat i tak to bude moc chutný oběd.