Porce kuřete upečené spolu s jemnou žemlovou nádivkou.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
30 g | másla |
voda na podlití | |
sůl | |
Nádivka: | |
4 ks | staršího rohlíku |
3 ks | vajec |
2 ks | stroužků česneku |
200 g | mražené zeleniny s kukuřicí |
150 g | uzené rolky |
100 g | másla |
petrželová nať | |
muškátový oříšek | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěné kuře mírně na povrchu i uvnitř osolíme
2. Žemli nakrájíme na menší kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout
3. Máslo utřeme se žloutky, trochu osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou petrželku, se solí utřený česnek, majoránku, mletý muškátový oříšek, na menší kousky pokrájenou uzenou rolku a zmrazenou zeleninu, přidáme zvlhčenou žemli a vše dobře promícháme
4. Z bílků uděláme sníh a lehce vmícháme do nádivky
5. Připravené kuře naplníme nádivkou, zašijeme nití nebo zajistíme párátky a dáme do pekáče
6. Mírně podlijeme vodou, přidáme 2/
3 másla a dáme péci
7. Při pečení kuře obracíme a občas poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou až do změknutí kuřete
8. Upečené kuře vyjmeme, šťávu podle potřeby zředíme vodou, procedíme, zjemníme zbylou dávkou másla a krátce povaříme.
Kuře můžeme před pečením naporcovat a péci obložené nádivkou.