Na másle upečené kuře s plátky slaniny a podušenou zeleninou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | menšího kuřete v celku |
2 ks | červené cibule |
2 ks | řapíkaté celery |
1 ks | menší cukety |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
200 g | brokolice |
120 g | mascarpone |
100 g | plátků anglické slaniny |
1 hrst | sekaných bylinek (petrželka, kerblík ...) |
200 ml | sladkého bílého vína |
4 lžíce | másla |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Opláchnuté a důkladně osušené kuře z venku i zevnitř osolíme a okořeníme pepřem, vložíme ho do pekáče prsy dolů, přidáme k němu 2 lžíce másla a podlijeme ho trochou vody
2. V troubě vyhřáté na 190 °C necháme péct, během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme horkou vodou
3. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme a očistíme, cibule nakrájíme na měsíčky, kořenovou zeleninu na kostičky, cuketu podle velikosti na plátky nebo půlkolečka, řapíkatý celer na špalíčky, brokolici rozebereme na drobné růžičky a spaříme vroucí vodou
4. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a orestujeme na něm cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, jakmile trochu změkne, vmícháme cuketu, celer a brokolici, vše osolíme, okořeníme pepřem, podlijeme bílým vínem a necháme přejít varem, pánev odstavíme
5. Asi po 40 minutách kuře otočíme a poklademe plátky slaniny, přidáme k němu zeleninu a pekáč dámě zpět do trouby
6. Kuře dopékáme dalších 20 minut, asi 5 minut před koncem pečení vmícháme do zeleniny mascarpone a nasekané bylinky.
Mascarpone – Nesolený kravský dezertní smetanový jemný italský sýr.