Na jednotlivé porce nakrájené kuře, vyskládané na plech, obložené nádivkou připravenou z rohlíků, vajec, mléka, koření, česneku a petrželky, upečené v troubě pěkně dozlatova. Nádivka takto upečená nasaje při pečení šťávu z kuřete a získá tak úžasnou chuť.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
100 g | másla + máslo na plech |
mletá červená paprika | |
voda na podlévání | |
kmín | |
sůl | |
Na nádivku: | |
5 ks | rohlíků |
5 ks | vajec |
4 ks | stroužky česneku |
1/4 l | mléka |
4 lžíce | nadrobno nasekané zlené petrželky |
2 lžíce | másla |
majoránka | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
alobal na zaklopení plechu |
Postup:
- Omyté, osušené kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a poklademe na plech vymazaný máslem, tam ho ještě posypeme kmínem.
- Připravíme si nádivku; vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, rohlíky nakrájíme na malé kostičky, hodíme je do mísy, přidáme rozehřáté máslo, ve kterém jsme rozšlehali vaječné žloutky a mléko, osolíme, okořeníme majoránkou, pepřem, nezapomeneme osolit, po chvíli, jakmile budou rohlíky dostatečně rozmáčené, přidáme nasekanou zelenou petrželku a prolisovaný česnek, nakonec do směsi zapracujeme tuhý sníh z bílků.
- Nádivkou obložíme na plechu vyskládané porce kuřete a dáme péci.
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme nejprve zaklopené alobalem tak 60 minut, pak alobal sundáme a kuře i nádivku dopečeme pěkně na bravu, během pečení maso mírně podléváme vodou a přeléváme šťávou z výpeku, nádivky si nevšímáme.
- Téměř upečené kuře posypeme ještě na barvu mletou červenou paprikou, přelijeme výpekem a chvíli necháme v troubě dopéci dozlatova.
- Jednotlivé porce servírujeme spolu s nádivkou, mírně přelité šťávou z výpeku, ovšem nebude jí mnoho, protože většinu pohltí nádivka, která tak získá úžasnou chuť.