Opečené porce kuřete podušené spolu se zeleninou pěkně doměkka. Základ ochucený kořením a rajským protlakem, ke konci pak cukrem a česnekem.
Ingredience:
Pro čtyři osoby: | |
1 ks | celé kuře |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | papriky |
3 ks | rajčata |
2 ks | cibule |
1 ks | konzerva rajského protlaku |
1 ks | cuketa |
100 g | slaniny |
1 lžíce | sádla |
mletá slaká paprika | |
nové koření | |
bobkový list | |
petrželka | |
tymián | |
cukr | |
pepř | |
sůl | |
Na halušky: | |
4 ks | velké brambory |
1-2 ks | vejce |
2 hrsti | hrubé mouky |
sůl | |
osolená voda na zavaření halušek |
Postup:
- Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme
- Na velké pánvi rozškvaříme slaninu, vyjmeme ji, přidáme sádlo, opečeme díly kuřete ze všech stran a po vyjmutí dáme do základu nakrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout
- Přidáme protlak, mletou papriku, vrátíme kuře, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka
- Vložíme pokrájenou ostatní zeleninu a koření (cuketu jsme zprudka opekli v jiné pánvi), zelenina musí zůstat křupavá
- Dusíme 20 minut
- Na závěr dochutíme solí, pepřem, cukrem a drceným česnekem.
Příprava halušek:
- Brambory si nastrouháme, pak je rozmixujeme
- Přidáme mouku a vejce, vytvoříme těsto, které přes cedník s velkými oky (haluškovač) zavařujeme v dobře osolené vroucí vodě asi čtyři minuty.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika