REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře na uherském zelí a bosáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělá chuť kuřete upečeného na pikantním zelí ve spojení s bosáky, tedy s bramborovými knedlíky, to je úžasné menu, které potěší všechny milovníky dobré české kuchyně.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kskuřecí čtvrtky
4 ksstroužky česneku
2 ksnožičky pikantní paprikové klobásy
2 kscibule
1 ksjablka
500 gkysaného zelí
50-80 gslaniny
4 lžičkykrupicového cukru
3-4 lžičkykmínu
1-2 lžičkysladké mleté papriky
voda na podlití + sůl
Na bosáky:
450 gsyrových brambor
300 guvařených brambor
3 vrchovaté lžícestrouhanky
3 vrchovaté lžícesolamylu
3 lžícehrubé mouky
2 lžičkysoli do vody na uvaření
2 lžičkysoli do těsta
1 ksvejce
voda

Postup:

1. Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat, přidáme zelí, na kostičky neoloupané jadřince zbavené jablko a na kolečka pokrájenou klobásu, podle chuti osolíme, případně dosladíme
2. Na zelí dáme na kolečka pokrájené klobásy a na půl nebo kolečka pokrájené cibule
3. Kuřecí čtvrtky osolíme, vetřeme do nich rozetřený česnek a papriku, dáme do pekáčku a dokola poklademe na plátky pokrájenou slaninu
4. Mírně podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme na 200 °C tak 40 minut, pak odklopíme a pečeme ještě cca 30 minut, abychom získali zlatou a křupavou kůrčičku
5. Upečené kuřecí maso servírujeme se zelím a chlupatými knedlíky.

Příprava bosáků:
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout
2. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme v dlaních přebytečnou tekutinu
3. Uvařené brambory rovněž nastrouháme na jemno
4. Na vál dáme oboje brambory, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme sůl, strouhanku, solamyl a mouku, nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme rychle těsto, ze kterého vykrajujeme lžící kousky a v dlaních tvoříme kulaté knedlíky
5. Ty hodíme do vroucí osolené vody a vaříme (podle velikosti knedlíků) 12-15 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy