REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře na uherském zelí a bosáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělá chuť kuřete upečeného na pikantním zelí ve spojení s bosáky, tedy s bramborovými knedlíky, to je úžasné menu, které potěší všechny milovníky dobré české kuchyně.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kskuřecí čtvrtky
4 ksstroužky česneku
2 ksnožičky pikantní paprikové klobásy
2 kscibule
1 ksjablka
500 gkysaného zelí
50-80 gslaniny
4 lžičkykrupicového cukru
3-4 lžičkykmínu
1-2 lžičkysladké mleté papriky
voda na podlití + sůl
Na bosáky:
450 gsyrových brambor
300 guvařených brambor
3 vrchovaté lžícestrouhanky
3 vrchovaté lžícesolamylu
3 lžícehrubé mouky
2 lžičkysoli do vody na uvaření
2 lžičkysoli do těsta
1 ksvejce
voda

Postup:

1. Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat, přidáme zelí, na kostičky neoloupané jadřince zbavené jablko a na kolečka pokrájenou klobásu, podle chuti osolíme, případně dosladíme
2. Na zelí dáme na kolečka pokrájené klobásy a na půl nebo kolečka pokrájené cibule
3. Kuřecí čtvrtky osolíme, vetřeme do nich rozetřený česnek a papriku, dáme do pekáčku a dokola poklademe na plátky pokrájenou slaninu
4. Mírně podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme na 200 °C tak 40 minut, pak odklopíme a pečeme ještě cca 30 minut, abychom získali zlatou a křupavou kůrčičku
5. Upečené kuřecí maso servírujeme se zelím a chlupatými knedlíky.

Příprava bosáků:
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout
2. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme v dlaních přebytečnou tekutinu
3. Uvařené brambory rovněž nastrouháme na jemno
4. Na vál dáme oboje brambory, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme sůl, strouhanku, solamyl a mouku, nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme rychle těsto, ze kterého vykrajujeme lžící kousky a v dlaních tvoříme kulaté knedlíky
5. Ty hodíme do vroucí osolené vody a vaříme (podle velikosti knedlíků) 12-15 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy