Skvělá chuť kuřete upečeného na pikantním zelí ve spojení s bosáky, tedy s bramborovými knedlíky, to je úžasné menu, které potěší všechny milovníky dobré české kuchyně.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí čtvrtky |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | nožičky pikantní paprikové klobásy |
2 ks | cibule |
1 ks | jablka |
500 g | kysaného zelí |
50-80 g | slaniny |
4 lžičky | krupicového cukru |
3-4 lžičky | kmínu |
1-2 lžičky | sladké mleté papriky |
voda na podlití + sůl | |
Na bosáky: | |
450 g | syrových brambor |
300 g | uvařených brambor |
3 vrchovaté lžíce | strouhanky |
3 vrchovaté lžíce | solamylu |
3 lžíce | hrubé mouky |
2 lžičky | soli do vody na uvaření |
2 lžičky | soli do těsta |
1 ks | vejce |
voda |
Postup:
1. Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat, přidáme zelí, na kostičky neoloupané jadřince zbavené jablko a na kolečka pokrájenou klobásu, podle chuti osolíme, případně dosladíme
2. Na zelí dáme na kolečka pokrájené klobásy a na půl nebo kolečka pokrájené cibule
3. Kuřecí čtvrtky osolíme, vetřeme do nich rozetřený česnek a papriku, dáme do pekáčku a dokola poklademe na plátky pokrájenou slaninu
4. Mírně podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme na 200 °C tak 40 minut, pak odklopíme a pečeme ještě cca 30 minut, abychom získali zlatou a křupavou kůrčičku
5. Upečené kuřecí maso servírujeme se zelím a chlupatými knedlíky.
Příprava bosáků:
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout
2. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme v dlaních přebytečnou tekutinu
3. Uvařené brambory rovněž nastrouháme na jemno
4. Na vál dáme oboje brambory, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme sůl, strouhanku, solamyl a mouku, nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme rychle těsto, ze kterého vykrajujeme lžící kousky a v dlaních tvoříme kulaté knedlíky
5. Ty hodíme do vroucí osolené vody a vaříme (podle velikosti knedlíků) 12-15 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová