Šťáva z kuřete se vsákne do zelí, které tak úžasně ochutí, spolu s chlupatými knedlíky a v pečeným kuřátkem pak vznikne tradiční české menu.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | kuřecí čtvrtky |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | nožička pikantní paprikové klobásy |
1 ks | cibule |
300 g | kysaného zelí |
50 g | slaniny |
2 lžičky | krupicového cukru |
2 lžičky | kmínu |
1 lžička | sladké mleté papriky |
voda (smetana) + sůl | |
Na knedlíky: | |
600 g | brambor |
200 g | hrubé mouky |
100 g | slaniny |
1/2 kelímku | smetany na vaření 12 % |
2 lžičky | soli |
1 ks | vejce |
osolená voda |
Postup:
1. Pekáček nebo zapékací misku vytřeme slaninou, dno pokryjeme kysaným zelím, přidáme kmín, cukr a podle chuti i trochu soli
2. Na zelí dáme na kolečka pokrájenou klobásu a na půl nebo kolečka pokrájenou cibuli
3. Kuřecí čtvrtky osolíme, vetřeme do nich rozetřený česnek a papriku, dáme do pekáčku a dokola poklademe na plátky pokrájenou slaninu
4. Podlijeme mírně vodou nebo smetanou smetanou, přiklopíme a pečeme na 200 °C tak 40 minut, pak odklopíme a pečeme ještě cca 30 minut, abychom získali zlatou a křupavou kůrčičku
5. Upečené kuřecí maso servírujeme se zelím a chlupatými knedlíky.
Příprava knedlíků
1. Oloupané brambry najemno nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu
2. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme středně tuhé těsto
3. Těsto vykrajujeme lžící a v dlaních zakulatíme do tvaru knedlíků
4. Vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme od bodu varu cca 7-10 minut, podle velikosti knedlíků.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová