REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře na zelí a chlupatý knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šťáva z kuřete se vsákne do zelí, které tak úžasně ochutí, spolu s chlupatými knedlíky a v pečeným kuřátkem pak vznikne tradiční české menu.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kskuřecí čtvrtky
4 ksstroužky česneku
1 ksnožička pikantní paprikové klobásy
1 kscibule
300 gkysaného zelí
50 gslaniny
2 lžičkykrupicového cukru
2 lžičkykmínu
1 lžičkasladké mleté papriky
voda (smetana) + sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor
200 ghrubé mouky
100 gslaniny
1/2 kelímkusmetany na vaření 12 %
2 lžičkysoli
1 ksvejce
osolená voda

Postup:

1. Pekáček nebo zapékací misku vytřeme slaninou, dno pokryjeme kysaným zelím, přidáme kmín, cukr a podle chuti i trochu soli
2. Na zelí dáme na kolečka pokrájenou klobásu a na půl nebo kolečka pokrájenou cibuli
3. Kuřecí čtvrtky osolíme, vetřeme do nich rozetřený česnek a papriku, dáme do pekáčku a dokola poklademe na plátky pokrájenou slaninu
4. Podlijeme mírně vodou nebo smetanou smetanou, přiklopíme a pečeme na 200 °C tak 40 minut, pak odklopíme a pečeme ještě cca 30 minut, abychom získali zlatou a křupavou kůrčičku
5. Upečené kuřecí maso servírujeme se zelím a chlupatými knedlíky.

Příprava knedlíků
1. Oloupané brambry najemno nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu
2. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme středně tuhé těsto
3. Těsto vykrajujeme lžící a v dlaních zakulatíme do tvaru knedlíků
4. Vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme od bodu varu cca 7-10 minut, podle velikosti knedlíků.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy