V celku upečené kuře potřené olovovým olejem ovoněným česnekem a rozmarýnem.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete v celku |
drůbeží vývar | |
sůl | |
Na marinádu: | |
120 ml | olivového oleje |
2 lříce | citronové šťávy |
4-6 ks | stroužků česneku |
3 ks | větvičky rozmarýnu |
Postup:
1. Nejprve připravíme marinádu; lístky rozmarýnu otrháme do misky, přidáme česnek oloupaný a nakrájený na plátky, citrónovou šťávu a olivový olej, ingredience promícháme a necháme nejméně 1 hodinu rozležet
2. Omyté, osušené kuře z venku i zevnitř osolíme, potřeme připravenou marinádou, česnek necháme v misce, na kuřeti při pečení by mohl zhořknout
3. Kuře pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 2 hodiny, během pečení maso přeléváme výpekem, potíráme marinádou a podléváme vývarem
4. Jednotlivé porce kuřete na talířích servírujeme přelité výpekem.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.