Do měkka podušené porce kuřete, servírované s vařenými rozšťouchanými bramborami smíchanými s orestovanou cibulí a podušeným zelím.
Ingredience:
1,5 kg | kuřete |
40 g | slaniny |
10 g | tuku na smažení |
10 g | másla |
7 ks | kuliček nového koření |
7 ks | kuliček pepře |
1 ks | cibule |
petržel a rajčata na ozdobu | |
voda | |
sůl | |
Na merendu: | |
500 g | kysaného zelí |
6 ks | větších brambor |
1 ks | cibule |
kmín | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěné kuře omyjeme, osušíme, naporcujeme, prošpikujeme polovinou slaniny nakrájené na silnější nudličky a osolíme
2. V hrnci na rozehřátém tuku osmažíme zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a oloupanou, na drobno nakrájenou, cibuli, přilijeme trochu vody, přidáme kuličky pepře a nového koření, přivedeme k varu a do vařícího základu vložíme porce kuřete, zvolna dusíme pod pokličkou doměkka za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vodou, nakonec šťávu osolíme, zjemníme máslem a ještě krátce podusíme
3. Připravíme si merendu; oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme je v osolené vodě s kmínem doměkka, v dalším hrnci podusíme asi 30 minut zelí, mezitím v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a pak společně s podušeným zelím ji přidáme k uvařeným bramborám, vše rozšťoucháme
4. Porce kuřete rozdělíme na talíře společně s merendou, přelijeme šťávou a ozdobíme lístečky petržele a plátky nakrájených rajčat.