REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda bez jíšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte rádi „bílé polévky“, ale jsou na vás těžké? Vždy se dá bez jíšky obejít. Přidejte více zeleniny a v případě téhle kulajdy i nohy z hub a bramboru navíc.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
3 ksvejce
2 ksvětší brambory
2 ksvětší hřiby
1 kscibule
1,5 lvody
1 kelímekzakysané smetany
1 hrstčerstvého kopru
4 lžícejablečného octa
3 lžícesirupu z agáve
1 lžícemásla
1 lžičkasoli

Postup:

1. Cibulku nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na lžíci másla
2. Očistěte houby a nakrájejte také na kostičky jak nohy, tak kloboučky
3. Nohy přidejte k cibuli a orestujte
4. Zalijte vodou a přidejte na kostky nakrájené dvě hrsti brambor, zbytek si schovejte na později
5. Přiveďte k varu a 10 minut vařte
6. Osolte, odstavte, přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka, díky bramborám a houbovým nožkám bude základ tak akorát hustý i bez jíšky
7. Přelijte zpět do hrnce, přiveďte znovu k varu, přidejte zbytek brambor a vařte 10 minut
8. Přidejte nakrájené kloboučky hříbků a vařte do měkka
9. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a dejte vařit dvě vejce na hniličku do vedlejšího rendlíčku, třetí vejce rozkvedlejte v hrnečku a přilijte do polévky, jak je teplá, vajíčko se tak akorát dodělá i bez vaření
10. Jen co polévka zchladne, dochuťte ji octem a sirupem (kdybyste ji vařili, mohla by se srazit), přisypte čerstvý nakrájený kopr
11. Podávejte s rozkrojeným vejcem.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografie je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Jíšku máme neodmyslitelně spojenou s hustými polévkami a omáčkami. M. D. Rettigová se ve své kuchařce zmiňuje, že přidáním mouky do polévek, omáček apod., aby byly pěkně husté a syté, se doháněla výživnost pokrmu. V dnešní době, je to vzhledem k našemu méně vydatnému životnímu stylu, kdy netrávíme tolik času fyzicky namáhavou prací, dávno překonaný zvyk a „hezká“ tradice. Proto, pokud vám to nevyhovuje a „lpíte“ na tom v podstatě právě spíše ze zvyku, protože vás to maminka či babička naučily (podobně jako kdysi mě), tak ji klidně z jídel vynechávejte, vždy lze nahradit větší mírou zeleniny a jiných zdravějších variant. Záleží na vaší fantazii. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy