REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda bez jíšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte rádi “bílé polévky”, ale jsou na vás těžké? Vždy se dá bez jíšky obejít. Přidejte více zeleniny a v případě téhle kulajdy i nohy z hub a bramboru navíc.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
3 ksvejce
2 ksvětší brambory
2 ksvětší hřiby
1 kscibule
1,5 lvody
1 kelímekzakysané smetany
1 hrstčerstvého kopru
4 lžícejablečného octa
3 lžícesirupu z agáve
1 lžícemásla
1 lžičkasoli

Postup:

1. Cibulku nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na lžíci másla
2. Očistěte houby a nakrájejte také na kostičky jak nohy, tak kloboučky
3. Nohy přidejte k cibuli a orestujte
4. Zalijte vodou a přidejte na kostky nakrájené dvě hrsti brambor, zbytek si schovejte na později
5. Přiveďte k varu a 10 minut vařte
6. Osolte, odstavte, přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka, díky bramborám a houbovým nožkám bude základ tak akorát hustý i bez jíšky
7. Přelijte zpět do hrnce, přiveďte znovu k varu, přidejte zbytek brambor a vařte 10 minut
8. Přidejte nakrájené kloboučky hříbků a vařte do měkka
9. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a dejte vařit dvě vejce na hniličku do vedlejšího rendlíčku, třetí vejce rozkvedlejte v hrnečku a přilijte do polévky, jak je teplá, vajíčko se tak akorát dodělá i bez vaření
10. Jen co polévka zchladne, dochuťte ji octem a sirupem (kdybyste ji vařili, mohla by se srazit), přisypte čerstvý nakrájený kopr
11. Podávejte s rozkrojeným vejcem.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografie je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Jíšku máme neodmyslitelně spojenou s hustými polévkami a omáčkami. M. D. Rettigová se ve své kuchařce zmiňuje, že přidáním mouky do polévek, omáček apod., aby byly pěkně husté a syté, se doháněla výživnost pokrmu. V dnešní době, je to vzhledem k našemu méně vydatnému životnímu stylu, kdy netrávíme tolik času fyzicky namáhavou prací, dávno překonaný zvyk a “hezká” tradice. Proto, pokud vám to nevyhovuje a “lpíte” na tom v podstatě právě spíše ze zvyku, protože vás to maminka či babička naučily (podobně jako kdysi mě), tak ji klidně z jídel vynechávejte, vždy lze nahradit větší mírou zeleniny a jiných zdravějších variant. Záleží na vaší fantazii. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy