REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda bez jíšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte rádi “bílé polévky”, ale jsou na vás těžké? Vždy se dá bez jíšky obejít. Přidejte více zeleniny a v případě téhle kulajdy i nohy z hub a bramboru navíc.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
3 ksvejce
2 ksvětší brambory
2 ksvětší hřiby
1 kscibule
1,5 lvody
1 kelímekzakysané smetany
1 hrstčerstvého kopru
4 lžícejablečného octa
3 lžícesirupu z agáve
1 lžícemásla
1 lžičkasoli

Postup:

1. Cibulku nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na lžíci másla
2. Očistěte houby a nakrájejte také na kostičky jak nohy, tak kloboučky
3. Nohy přidejte k cibuli a orestujte
4. Zalijte vodou a přidejte na kostky nakrájené dvě hrsti brambor, zbytek si schovejte na později
5. Přiveďte k varu a 10 minut vařte
6. Osolte, odstavte, přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka, díky bramborám a houbovým nožkám bude základ tak akorát hustý i bez jíšky
7. Přelijte zpět do hrnce, přiveďte znovu k varu, přidejte zbytek brambor a vařte 10 minut
8. Přidejte nakrájené kloboučky hříbků a vařte do měkka
9. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a dejte vařit dvě vejce na hniličku do vedlejšího rendlíčku, třetí vejce rozkvedlejte v hrnečku a přilijte do polévky, jak je teplá, vajíčko se tak akorát dodělá i bez vaření
10. Jen co polévka zchladne, dochuťte ji octem a sirupem (kdybyste ji vařili, mohla by se srazit), přisypte čerstvý nakrájený kopr
11. Podávejte s rozkrojeným vejcem.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografie je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Jíšku máme neodmyslitelně spojenou s hustými polévkami a omáčkami. M. D. Rettigová se ve své kuchařce zmiňuje, že přidáním mouky do polévek, omáček apod., aby byly pěkně husté a syté, se doháněla výživnost pokrmu. V dnešní době, je to vzhledem k našemu méně vydatnému životnímu stylu, kdy netrávíme tolik času fyzicky namáhavou prací, dávno překonaný zvyk a “hezká” tradice. Proto, pokud vám to nevyhovuje a “lpíte” na tom v podstatě právě spíše ze zvyku, protože vás to maminka či babička naučily (podobně jako kdysi mě), tak ji klidně z jídel vynechávejte, vždy lze nahradit větší mírou zeleniny a jiných zdravějších variant. Záleží na vaší fantazii. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy