REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křupavé dalamánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma upečené kynuté dalamánky z žitné a pšeničné mouky, vody, soli, octa a sušeného droždí. Ochucené celým nebo drceným kmínem, sypané solí.


Ingredience:
1,5 hrnkupolohrubé mouky
1,5 hrnkuvody
1 hrnekhladké žitné mouky
0,5 hrnkuhladké mouky
3 lžičkysoli
1 lžičkacelého (nebo drceného) kmínu
1/2 lžičkyocta
1/3 lžičkysušeného droždí
hrubozrnná sůl na posyp

Postup:

1. Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady
2. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií
3. Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky – pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí
4. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut (u mě horkovzduch); zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu
5. Necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy