REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křupavá vepřová kýta na rožni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová kýta napíchnutá na rožeň, dobře zajištěná, během grilování potíraná okořeněným olejem a medem smíchaným s horkou vodou.


Ingredience:
2,5 kgvepřové kýty s kostí
1 šáleksmetany
1 lžičkahořčice
špetka pepře
Na potření:
1 lžícehorké vody
1 lžícemedu
Na okořeněný olej:
3 lžíceoleje
1 lžičkamajoránky
1/2 lžičkymletého kmínu
1/2 lžičkysoli

Postup:

1. Vepřovou kýtu očistíme, opláchneme pod studenou vodou a dobře osušíme
2. Kýtu nasadíme na rožeň podél kosti, opatrně ovineme nerezovým drátem a do masa zastrčíme zajišťovací vidličky, opékáme za stálého otáčení celkem 2,5 hodiny (pod rožněm umístíme misku na zachycování šťávy)
3. Na okořeněný olej smícháme mletý kmín, sůl, majoránku a olej, pak asi po 40 minutách rožnění kýtu touto směsí občas poléváme a asi 15 minut před koncem rožnění smícháme med s horkou vodou a často kýtu tím potřeme
4. Zbývající okořeněný olej, vodu s medem, hořčici, špetku mletého pepře, smetanu a 2 lžíce odkapaného vypečeného tuku smícháme a získáme tak omáčku.

Doporučení:

Podáváme s pečenými bramborami a salátem podle chuti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy