Krtkův dort trochu jinak! Tedy upečený dortový korpus, vydlabaný, naplněný krémem a banány, nakonec zasypaný vydlabaným korpusem, po ztuhnutí nakrájený na řezy.
Ingredience:
Na těsto: | |
320 g | hladké mouky |
120 g | cukru |
200 ml | mléka |
120 ml | oleje |
3 lžíce | kakaa |
1 sáček | prášek do pečiva |
3 ks | vejce |
špetka soli | |
Na krém: | |
500 g | měkkého tvarohu |
400 g | zakysané smetany |
90 g | čokolády |
250 ml | smetany ke šlehání |
250 ml | mléka |
3 lžíce | cukru |
1 lžička | cukru vanilka |
1,5 balíčku | pudinku |
1 balení | želé na dorty |
Na dohotovení: | |
5-6 ks | banánů |
Postup:
1. Z mléka a pudinkového prášku s cukrem uvaříme hustý pudink, vychlazený pudink promícháme s tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem, nastrouhanou čokoládou a nakonec i s vyšlehanou smetanou
2. Do hmoty přidáme rozpuštěné želé, promícháme a krém dáme do lednice
3. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme žloutky od bílků, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, pak do hmoty zašleháme olej, mléko, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, nakonec jemně přimícháme pevný sníh z našlehaný bílků se špetkou soli
4. Těsto rozložíme na plech, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25-30 minut, pak necháme korpus vychladnout
5. Korpus vydlabeme tak, aby nám zbylo asi centimetrové dno i okraje, dno nejprve potřeme částí připraveného krému, pak poklademe kolečky banánů, na ovoce naneseme opět pudinkový krém
6. Povrch zasypeme vydlabaným těstem a dáme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc
7. Ztuhlý dezert nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.
Lze použít i jiné ovoce než banány.
Poznámka:Autorka receptu i fotografie: Věra Skoumalová